EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "Otizm, şüphelendikten ve gerekli uzmanlarla görüşüldükten sonra eğitime erken başlanıldığında çok mesafe alınan bir hastalıktır. Bu yüzden farkında olalım." dedi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otizmin 68 doğumda 1 görülebilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Otizmli hastanın, dünyayı farklı şekilde algıladığını belirten Tabakoğlu, "Otizmi bir farklılık olarak görmek lazım. Ve tedavi edilebilir, eğitilebilir bir hastalık olarak görmek lazım. Önce çocuklarda şüphelenmek lazım. Otizm, şüphelendikten ve gerekli uzmanlarla görüşüldükten sonra, eğitime erken başlanıldığında çok mesafe alınan bir hastalıktır. Bu yüzden farkında olalım. Böyle bir şey var, çevremizde de olabilir." diye konuştu.

Trakya Üniversitesi'nde 1994 yılında zihin ve hareket özürlü çocuklar için eğitim, araştırma ve uygulama merkezini kurduklarını aktaran Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"1997 yılında da rahmetli Erdoğan Dönertaş'ın büyük yardımlarıyla Armağan Dönertaş Merkezimizi oluşturduk. Bu merkez, gerçekten referans bir merkezdir, çok uzun süredir başarılı işler yapıyor. Merkezin yaptığı resim çalışmaları, su altı topluluğumuz tarafından, su altında sergilendi. Dünyanın ilk su altı otistik çocuk sergisini oluşturduk. Ayrıca en son üçüncüsünü yaptığımız özgürlü çocuklar spor olimpiyatımız oldu. Burada da otistik çocuklarımız yarıştı ve kaynaştı. Erken tanı ve tedavi, otizmli çocuklara umut olacaktır, bunu seyircilerimizin bilmesini isterim."

Tabakoğlu, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla otizme dikkati çekmek amacıyla, dün gece TÜ Balkan Yerleşkesi'nin giriş kapısını mavi ışıkla aydınlattıklarını da belirtti.

Dün gece ayrıca, Edirne Belediyesi'nce kent girişindeki Pehlivanlar heykeli de mavi ışıklarla aydınlatılmıştı.