Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Birinci, "Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Daha yakından bakıldığında şikayetlerde artış olacaktır. Çünkü okuma sırasında dikkat ve göz kırpma refleksi azalır, gözde kuruma oluşur." dedi.

Birinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi teknolojik cihazların yoğun kullanımının çeşitli rahatsızlıklara neden olduğuna işaret etti.

Bu tür cihazlara son yıllarda toplumda bağımlılık görüldüğünü dile getiren Birinci, uzun süreli ekrana bakanlarda alerjik ve miyop benzeri göz şikayetlerinin arttığını söyledi.

Özellikle büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin bu cihazları kullanımının kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Birinci, şu değerlendirmede bulundu:

"Özellikle çocuklarda hafta içi ve hafta sonu diye ayırıp cihazların kullanımını belirli saatlerde kısıtlayabilirsek çok daha iyi olacaktır. Aksi takdirde gözde duyarlılık reaksiyonları çoğalarak alerjik şikayetler artabilir. Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Daha yakından bakıldığında şikayetlerde artış olacaktır. Çünkü okuma sırasında dikkat ve göz kırpma refleksi azalır, gözde kuruma oluşur. Bu da bir handikap oluşturur. Gözyaşının azaldığı durumlar, ileri yaşlar için daha büyük sorunlara neden olabilir."

Özellikle gelişim çağındaki çocukların cep telefonu ve tabletlerden mümkün olduğunca uzak tutulması gerektiğinin altını çizen Birinci, bunların en fazla haftada 1-2 saatlik sürelerde kullandırılabileceğini anlattı.

Prof. Dr. Birinci, teknolojik cihazlarda ekranın yaydığı ışık ve ısının zararlarına değinerek, "Işıklı ekran ve ısı, bir de göz kırpma refleksinin azalması nedeniyle göz kuruluğu ve buna bağlı şikayetler oluşacaktır. Orta ve ileri yaşların önemli kısmında, özellikle bayanlarda göz kuruluğu önemli bir sorun. Bu cihazların ekranları bu şikayetleri artıracaktır. Günümüzde göz hekimlerinin reçetesine en çok giren ilaçlar, suni gözyaşı preparatlarıdır." diye konuştu.