Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, vatandaşların, aşı takvimine alınan 13 aşıyı hiçbir endişeye kapılmadan çocuklarına yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, CNN Türk'te Hakan Çelik'in "Hafta Sonu" programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, vatandaşların, aşı takvimine alınan 13 aşıyı hiçbir endişeye kapılmadan çocuklarına yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "Aşı önemli bir konu. Aşıyla önlenebilir hastalıklarla binlerce, on binlerce çocuğun hayatı kurtuluyor. Yani çocuklar hastalıklara yakalanıp ölmüyorlar ya da hastalıklardan dolayı belli engellilikler gelişmemiş oluyor. Dolayısıyla aşı konusunu gerçekten önemsemeliyiz." dedi.

Aşı ile önlenebilir hastalıklarla binlerce, on binlerle çocuğun hayatının kurtulduğunu, çocukların hastalıklara yakalanıp ölmediğini, hastalıklardan dolayı belli engelliliklerin gelişmediğini ifade eden Akdağ, "Aşı konusunu gerçekten önemsemeliyiz. Biz bunu Türkiye Cumhuriyeti olarak çok başarılı bir biçimde yaptık. 2002'de AK Parti olarak iktidara geldiğimizde çocuklar 7 aşı ile aşılanıyordu. Şimdi 13 aşı ile aşılanıyor. Bunlar devletin ücretsiz yaptığı aşılar." diye konuştu.

"Vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı'na itimat etmeli"

Vatandaşların, Sağlık Bakanlığı'na bu konuda itimat etmesi gerektiğini ifade eden Akdağ, "Çünkü Sağlık Bakanlığı işini çok iyi bilen uzman heyetlerle aşı konusunu her zaman çalışır. Geçmişte de böyle oldu, şimdi de böyle. Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine aldığı, satın aldığı aşılardan hiçbir aile endişe etmemelidir. Bu hususta Sağlık Bakanlığımız gerçekten çok hassas davranır. Sağlık Bakanlığı'mızın aşı takvimine aldığı 13 aşı, bu aşıların alınma şekilleri kaliteleri hususunda vatandaşlarımız hiçbir endişeye kapılmamalıdır ve mutlaka çocuklarını aşılatmalıdır." değerlendirmesini yaptı. 

Sağlık konusunda dedikodu mahiyetinde internette dolaşan bir takım bilgilerin vatandaşın kafasını zaman zaman karıştırdığını anlatan Akdağ, "Halbuki sonuçta bu bir bilim alanı. Türkiye'de bilim insanları, bu hususta oluşmuş olan komisyonlar, Sağlık Bakanlığı adına çalışıyorlar. Bu komisyonlarda Türkiye'nin aşı konusunu en iyi bilen hocaları var. Öyle bir iki kişi falan da değil. Belki zaman zaman sağlık camiasından da bir takım iddialar ortaya çıkıyor. Ama Sağlık Bakanlığı adına, Sağlık Bakanlığı'nın karar verici mekanizmaları içinde 5, 7, 8,10 hocadan oluşan ve işinin erbabı olan komisyonlar karar veriyor. Dolayısıyla bu hususta tereddüt etmemek lazım."

"Suriye ve Irak'tan gelen insanlar ve çocuklarla beraber Türkiye'de ilave sağlık sorunları oluştu mu? Türkiye'de görülmeyen, unutulmuş, sönmüş hastalıklar tekrarladı mı?" sorusu üzerine Akdağ, bunların oluşmadığını, çünkü sınırdan gelen her çocuğun dikkatli biçimde aşılandığını söyledi.

Suriye'nin geçmişte, Esed'in zulmü başlamadan önce de aşılama ve halk sağlığı konusunda iyi bir ülke olduğunu anlatan Akdağ, "Sıtma konusu diyelim ki Orta Doğu ve Afrika'da bir problemdi, Türkiye'de de geçmişte bir problemdi. Türkiye bu problemi güney ilçelerinde yendi. Biz bunu yendik kendi dönemimizde. Suriye de sınırın öteki tarafında yenebildi. Dolayısıyla oradan böyle bir risk gelmedi. Aşılama konusunda da elbette aşılanmazsa çocuklar, bahsettiğimiz sıkıntılar ortaya çıkıyor. Ama çok hassas davrandık, biz Suriyeli çocukları da aşıladık. Dolayısıyla şu ana kadar Suriye'den gelen sığınmacılar, misafirlerimiz ya da onların çocukları sebebiyle yayılmış, artmış herhangi bir hastalık olmadığını biliyoruz." diye konuştu.

"Binalarımızın yüzde 25'i depreme dayanıklı değil"

Başbakan Yardımcısı Akdağ, "Dünya Bankası'nın, Türkiye'de iş yapma kolaylığı açısından nerede olduğunu gösteren 2017 Ekim sonunda açıklanan raporda, Türkiye 60. sırada. 2018 yılının Ekim ayında yayınlanacak raporda, Türkiye'nin 30'lu bir sıraya yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çok ciddi çalıştık. 2019 için de 20'li bir rakamı hedefliyoruz, buna inşallah ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, "Belli araştırmalar sonucu yapılan bir tahmin, Türkiye'de binalarımızın yüzde 25'i depreme dayanıklı değil" şeklinde konuştu.

"Cumhur ittifakı ile iyice güçlendik"

Başbakan Yardımcısı Akdağ sözlerine şöyle devam etti:

"Biz seçime çok hazır bir partiyiz AK Parti olarak, cumhur ittifakı ile iyice güçlendik, cumhur iktidarda diyebiliriz. Birinci turda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilir. Herhalde yüzde 55'e yakın bir oranla seçilir diye düşünüyorum. Parlamentoda da AK Parti çoğunluk elde eder, MHP ciddi sayıya ulaşır. Daha modern bir anayasa yapabilme hususunda belli bir sayıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum."