Aksaray'ın en eski kalaycı ustası 73 yaşındaki Çapan Yöndemli, ilerleyen yaşına rağmen 62 yıldır 3 metrekrelik atölyesinde mesleğini ilk günkü heyecanla devam ettiriyor.

Kılıçaslan Mahallesi'nde yaşayan ve şehrin en eski kalaycı ustası olan Yöndemli, 11 yaşında çırak olarak başladığı kalaycılığı bugüne kadar hiç bırakmadı.

Genellikle köylerden getirilen pekmez, bal kazanları ile sahan, tabak, çaydanlık, tava gibi eskiyen kapları küçük atölyesinde kalaylayarak yeni bir görünüme kavuşturan Yöndemli, "tek geçim kaynağım" dediği mesleğini tüm zorluklara rağmen sürdürüyor.

Yöndemli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini çok sevdiğini söyledi.

Kalaycılık sayesinde 7 çocuğunu yetiştirdiğini ifade eden Yöndemli, şunları anlattı:

"Ben 11 yaşında başladım bu mesleğe. Onun bunun yanında kap yıkardım. Daha sonra atölyemi açtım. Bundan 10 yıl önce de belediye dükkanlarda restorasyon yaparak aynı yerde aynı boyutta atölyeyi tekrar bana teslim etti. O günden beridir mesleğimi sürdürürüm. Bu meslek çok özel bir meslek. Bana sürekli köylerden kazanlar gelir. Gelen kazanları önce yıkarım, sonra kumlarım, ateş üstünde kalaylayarak ilk günkü görünümüne kavuştururum. Bu meslek başkasına zor gelebilir ama ben alıştım artık. İşimden oldukça memnunum."

- "Bu meslek sayesinde hepsini evlendirdim"

İşe gelmediği gün çok sıkıldığını ve bu mesleği ölene kadar sürdürmeyi planladığını dile getiren Yöndemli, şöyle devam etti:

"Ne kadar zor olursa olsun bu işin ekmeğini yiyorum. Bize göre zor bir şey yok. En büyüğü 45 yaşında 7 çocuğum var. Bu meslek sayesinde hepsini evlendirdim, bu yaşa getirdim. Bıkmak, yorulmak yok bizde. Bu mesleği bırakıp, gidip kahvelerde taş mı oynayayım? Ölene kadar bu işi yapacağım. Bir gün evde kalsam patlarım. Gözüm bu tezgahta açıldı, o gün bugündür de kapanmadı. Ayrıca devletimiz kaybolan meslekte olduğumuz için vergimizi de kaldırdı, Allah razı olsun. Her şeyden çok memnunuz."

Ali Atıcı ise pekmez kazanlarını kalaylatmak için özellikle buraya getirdiğini söyleyerek, "Çapan usta işinin ehli. Getirdiğimiz kapları özenle temizleyererek kalaylıyor. Kendisi bizim buraların en eski ustasıdır." dedi.