ORDU (AA) - Karadeniz'de geçen yıl Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılara yeniden başlanıldı.

Bayadı Mahallesi'nde antik bir yerleşim yeri ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Kurul Kalesinde bu yıl yapılacak kazı 2 ay sürecek. Kazıda 20'si arkeolog olmak üzere 40 kişi çalışacak.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, kazı alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, kaledeki kazı çalışmalarının büyük bir titizlilikle yürütüleceğini vurguladı.

Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazının tahmini 10-15 yıl daha sürebileceğini aktaran Şenyurt, şöyle devam etti:

"Ödenek sıkıntımız olmaması durumunda çalışmalarımızı daha da hızlandırmaya kararlıyız. Bu konuda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver Yılmaz'ın oldukça fazla katkıları var. Bu kazı için daha önce 1 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Bu ödenek sayesinde kazı sorusuz devam ediyoruz. Kendisinin katkılarıyla kazı çalışmalarını daha da hızlandırabiliriz."

Şenyurt, geçen yıl yürütülen kazı esnasında bulunan ve 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykelinin ülke gündemini uzun süre meşgul ettiğini anımsatarak, Kibele heykelinin Karadeniz'de bu haliyle bulunan ilk önemli eser olduğuna dikkati çekti.

Kibele heykelinin bulunmasıyla Ordu Kurul Kalesi'ne çok sayıda kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Şenyurt, "Temennimiz bu yıl da Ana Tanrıca Kibele heykeline benzer heykellere rastlamak. Zaten yaptığımız araştırma sonucu, burada benzer heykellerin olduğu yönünde. İnşallah ekibimizin yürüteceği kazıyla benzer heykellere de rastlamış olacağız." diye konuştu.

Kibele heykelinin bulunduğu yerden Ordu Müzesine götürüldüğünü hatırlatan Şenyurt, 5-6 aylık bir sürecin ardından heykelin restorasyon ve konservasyonunun tamamlanacağını bildirdi.

Prof. Dr. Şenyurt, tarihi kalenin özel güvenlik ve kameralarla çok sıkı korunduğuna değinerek, çıkan her parçanın titizlikle incelenerek müze müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini kaydetti.

-Kazı çalışmalarına 2010 yılında başlandı

Sivri bir kaya üzerine kurulu kalede, Ordu Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 2010 yılında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenyurt'un katılımıyla başlatılan kurtarma kazısı, 2011-2016 yılları arasında da devam etti.

Çalışmalarla 250-300 merdiveni gün ışığına çıkarılan Kurul Kalesi'nde, kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitlerinin ve duvar örgüsü seramik parçalarının incelenmesi sonucunda MÖ 2. ve 1. yüzyılda yerleşim yapıldığı belirlendi.

Kalede, geçen yıl yürütülen kazıda ise 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen "Ana Tanrıça Kibele" heykeli bulundu.

Ordu'nun önemli turizm yerlerinden olan, çevresinde yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları yapılan Kurul Kalesi'nin bulunduğu alanda, tarihi dehliz ve su sarnıcı da yer alıyor.