Futbol, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de en etkili alanlardan birisidir. Futbol ile ilgili bir konu günlerce, aylarca gündem olabiliyor. Bazen bu gündemler, birçok başka gündemin önüne de geçebiliyor.

MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz hafta MHP'yi takip eden medya temsilcileriyle gündemi değerlendiren bir toplantı yapmıştı. O toplantı da "- Galatasaray da geçen hafta rekora imza attı. Türkiye'de ilk kez 11 yabancıyla sahaya çıkan tek takım oldu…" şeklinde bir değerlendirme yapan gazeteciye - "Galatasaray ismini değiştirsin.. 11 yabancıdan bahsediyorsa… Aslan aslan ya da Galatasaray demenin, onlar öyle savunuyorlar… İsmini değiştirsin, böyle takım mı olur canım? (Gülüyor) 80 milyon takım var, şurdan bile bir 11 çıkarırız. (Gülüyor) " şeklinde içine espri katarak, ciddi bir konuya değinmişti.

Galatasaray bir Avrupa maçına da değil, Atiker Konyaspor gibi bir Anadolu takımı karşısına 11 yabancıyla çıkmıştı. Bir Türk takımı adına gerçekten acı bir durum olmuştu. Koskoca Galatasaray takımı maça çıkıyor ve maçtan önce okunan İstiklal Marşı'na eşlik edebilecek bir futbolcusu yok…

Milliyetçi bir lider elbette olması gereken tepkisini gösteriyor. 

Sosyal medyada birileri de bu durumu MHP aleyhine bir kampanyaya çevirmeye çalıştı ama tutmadı. Çünkü MHP Lideri Devlet Bahçeli her yönüyle haklıdır. Bu durum holigan bir anlayışla asla değerlendirilemez. Tüm takımlar bu şekilde yabancı ülkelere ve futbolculara yönelirse, Türkiye'de futbol alt yapısı bu gidişatla ölür. Türkiye'nin milyonlarca dolarının da yabancı ülkelere gitmesi bir başka ekonomik acıdır.

Türkiye'de futbolu renklendirmek için 2-3 yabancı oyuncu gelir. Belki bu hal toleranslı kabul edilirde, 11 futbolcunun da yabancı olması gerçekten Türkiye'nin ayıbıdır.

Aslında 11 yabancı futbolcu oynatma olayı sadece Galatasaray'da yaşanmamıştır. 

Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi'nde Napoli ile oynadığı mücadelede Beşiktaş'ta bir ilke imza atarak bir maça 11 yabancı oyuncuyla çıkan ilk Türk takımı olmuştu. Türkiye'de Galatasaray, Avrupa'da Beşiktaş yabancı 11 futbolcu oynatarak tarihe geçmiştir.

Bu sadece futbol alanında değil, diğer spor alanlarında da yabancılara yönelmeler başlamıştır. Basketbol, Atletizm bunların başında gelmektedir.

Basketbol Milli Takımı ve Galatasaray Basketbol Takımı'nın eski başantrenörü Ergin Ataman, MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye bu manada cevap verme ihtiyacı hissetmiş, o da bu duruma dikkat çekerek şunları söylemiştir: "Değerli devlet büyüğümüz Sayın Devlet Bahçeli Galatasaray'ın ilk 11'inde Türk oyuncu olmamasıyla ilgili ağır bir eleştiri yapmış. Bir süredir İtalya'dayım ve dün akşam Euroleague Olympia Milano- Fenerbahce Doğuş maçını izledim. Kadrosunda Sinan, Melih, Barış gibi Türkiye Milli Basketbol takımının çok önemli parçaları olan 3 milli oyuncusu bulunan Fenerbahçe Doğuşita ne yazık ki biri bile, yine 1 saniye dahi süre alamadı. Demek ki sorun sadece futbol ve sadece Galatasaray değil! Ya sporumuzu böyle kabul edeceğiz ya da hep beraber acil bir çözüm üreteceğiz."

*** 

Yabancıların başarısıyla kazanılan başarılar sevindirir ama hormonludur, tatsız, tuzsuzdur. Bünyeye zararları daha sonra çıkacaktır. 

Galatasaray UEFA şampiyonu olduğunda takımın büyük oranı Türk futbolculardan oluşuyordu. Bu durum herkese örnek olmalıdır.

Mesele ne Galatasaray'ın, ne Beşiktaş'ın, ne Fenerbahçe'nin meselesidir. Türkiye meselesi olma noktasına gelmiştir.

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin espriyle anlatmaya çalıştığı gerçeği umarım herkes anlar ve bu manada çözüm yollarını bulunur. Bir Galatasaray taraftarı olarak, bende bunu canı gönülden isterim.

Yıldıray Çiçek/ORTADOĞU