FETÖ'nün darbe girişimi sırasında TBMM, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesini bombalayan F-16'lara yakıt ikmali yapan tanker uçaklarının pilotlarından Üsteğmen Hızır Özyuva, kendilerine bu talimatı TSK'dan ihraç edilen eski tuğgeneral ve İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Bekir Ercan Van'ın verdiğini belirtti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Özyuva, savcılıkta ve tutuklandığı nöbetçi sulh ceza hakimliğinde, darbe girişimi yapan savaş uçaklarına nasıl yakıt ikmali yaptıklarını anlattı.

Adana İncirlik 10.Tanker Üs Komutanlığına 2012 yılında tayininin çıktığını ifade eden Özyuva, darbe girişiminin olduğu gün saat 15.00'te istirahat için evine gittiğini, saat 21.00'de filo komutanının arayıp birliğe çağırdığını söyledi.

Saat 21.15'te filoda hazır bulunduğunu ancak üste herhangi bir hareketlilik olmadığını vurgulayan Üsteğmen Özyuva, şunları kaydetti:

"Kısa süre sonra Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van yanımıza gelip 'hazırlanın uçacaksınız' dedi. Yaklaşık 40 dakikada uçuş hazırlığı yaptık. Saat 22.40'ta tanker uçağını uçuşa hazır hale getirdik. Dinlenmek için filoya geçip uyuduk. Saat 04.00'te üs komutanımız Bekir Ercan Van gelip bizi uyandırdı. 'Hazırlanın uçuyorsunuz' dedi. Uçağa gittik. Tuğgeneral Bekir Ercan Van, o sırada uçuşun amacına ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Bize 'Ankara üzerinde, gelecek uçaklara yakıt ikmali yapacaksınız ve kanallarınız iletişime kapalı olacak' talimatını verdi. Tuhaflık hissedince kendisini uydu telefon ile aradık ancak iletişime geçemedik."

Ankara civarında yakıt ikmalinin çok sık yapılan bir uygulama olmadığına, sadece belirli aralıklarla yapıldığına değinen Özyuva, "Bu tür ikmallerde üs komutanı bize bilgi verir, muhatap olurdu. Ayrıca uçuş sırasında iletişimin kapatılması sık bir uygulama olmayıp nadiren uygulanır." ifadelerini kullandı.

- "Mühimmatsız F-16'ya yakıt ikmali yaptık"

Özyuva, bir F-16'ya yaptıkları yakıt ikmalini ise şöyle anlattı:

"Talimat üzerine Ankara üzerine gidip beklemeye başladık. Bizim, uçaktan havadaki başka uçakları izleme imkanımız yok. O nedenle Ankara üzerinde herhangi bir hareketlilik olup olmadığının fark edecek durumda değiliz. Ankara üzerinde uzunca bekledikten sonra herhangi bir yakıt ikmali yapılmaması çok sık karşılaşılan bir durum olmadığından bu durum bizim dikkatimizi çekti, 'Ya ne oluyor, normal olmayan bir şeyler var?' şeklinde aramızda konuşmalar geçti. Yine de ne olduğunu kavrayamadık. Saat 06.00 sıralarında bir F-16 geldi. Uçakta mühimmat yoktu. Bizimle irtibata geçip, yakıt ikmali yapmamızı istedi. Yakıt ikmali sırasında sınırlı bir iletişim oldu."

Yakıt ikmalinden sonra Ankara üzerinde başka savaş uçaklarına yakıt ikmali için beklemeye devam ettiklerini ifade eden Üsteğmen Özyuva, "Yine yakıt ikmali için uzun süre uçak gelmeyince tuhaf bir durum olduğunu düşündük. Önce üs komutanımızı uydu telefonuyla arayıp iletişim kurmaya çalıştık ancak iletişime geçemedik. Telefonumuza cevap vermemiş olabilir. Bir süre sonra filo komutanımız Orçun binbaşı ile uydu telefonu ile irtibata geçtik. Yakıt ikmali için gelen uçak olmadığını söyledik. Orçun binbaşı da dönmemiz talimatını verdi. Saat 11.00'de filoya iniş yaptık." dedi.

- "Yakıt ikmalini darbecilerin uçaklarına yaptığımızı bilmiyorduk"

İncirlik Üssü'nde uçaktan inerken polislerin kendilerini gözaltına aldığını aktaran Üsteğmen Hızır Özyuva, "Adliyeye götürüldüğümüzde darbe girişimi olduğunu burada izlediğimiz televizyondan öğrendik. Biz uçağı hazırlarken 2 uçak daha hazırlanıyordu. O uçaklar bizden önce kalktı. Yakıt ikmalini darbeye teşebbüs eden uçaklara yaptığımızı bilmiyorduk." diyerek kendisini savundu.

Özyuva, FETÖ'nün oluşumunu benimsemediğini ve Yurtta Sulh Konseyi ile ilgili bilgisinin olmadığını öne sürdü.

AA