LEFKOŞA

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini söyledi.

Büyükelçi Kanbay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Bayrak Radyo Televizyonundan (BRT) yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkının ve tüm vatandaşların bayramını kutladı.

Türkiye’nin, dış politikasının, Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenen "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi doğrultusunda yürüttüğüne işaret eden Kanbay, bu doğrultuda kapsamlı, barış odaklı ve ilkeli vizyona sahip olduğunu, AB’ye tam üyeliğin stratejik hedef olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kanbay, NATO'nun faal üyesi olarak Türkiye’nin küresel güvenliğe katkılarını her alanda sürdürdüğünü, kuruluşundan bu yana G-20'nin aktif üyesi, Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dahil neredeyse tüm Avrupa kurumlarının parçası olduğunu anlattı.

Müzakereler, Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumu dolayısıyla sonuçsuz kaldı

Konuşmasında, Kıbrıs sorununa da değinen Kanbay, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk halkı ve devletiyle tam eşgüdüm içinde, adada adil, kalıcı, sürdürülebilir ve müzakere edilmiş bir çözüme ulaşma hedefini muhafaza ettiğini vurguladı.

Yüzlerce yıldır bu topraklarda var olma mücadelesi veren Kıbrıs Türk halkına, eşit hak sahibi oldukları bu adada tam bir güven ve huzur içinde yaşamaları için desteklerini her alanda sürdüreceklerini ifade eden Büyükelçi Kanbay, "Uluslararası toplumdan da bir an evvel Kıbrıs Türk halkına hayatın her alanında uygulanan kısıtlamaları ve izolasyonları ortadan kaldıracak adımları atmasını bekliyoruz." diye konuştu. 

Müzakerelerin, Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin tüm iyi niyetli çabalarına rağmen Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumu dolayısıyla sonuçsuz kaldığına işaret eden Kanbay, gelinen noktada Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerle bundan sonraki döneme dair değerlendirmesinin sürdüğünü belirtti.

Asrın Projesi ile KKTC’de evlerde temiz ve kullanılabilir su aktı

Büyükelçi Kanbay, Ekim 2015'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından "Asrın Projesi" olarak adlandırılan "Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi” tesislerinin açılışının yapıldığını anımsatarak, bu proje sayesinde KKTC’de evlerde temiz ve kullanılabilir su aktığını söyledi.

Bu projenin, tarım ve sulamayla ilgili bölümlerinin de hızla hayata geçirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Kanbay, “Büyük projelerimizi, enerji ve ulaştırma gibi diğer alanlarda da sürdürerek KKTC’de temel altyapının en üst standartlara erişmesi, KKTC hükümetleriyle müşterek hedefimizdir." değerlendirmesinde bulundu.