Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 52 sanığın yargılandığı davada, tanık beyanları alındı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmada, tanık sıfatıyla ifade veren Yüzbaşı H.Ö., olay günü karargah nöbetçi amiri olduğunu, saat 22.30'da tabur komutanı tutuksuz sanık yarbay E.Y'nin çağırması üzerine tümen karargahına gittiğini ifade etti. 

Faaliyet izleme merkezine vardığında sanık eski binbaşı Semih İlhan'ın "Buranın sorumlusu artık benim" dediğini aktaran H.Ö, "Bu çıkışına anlam veremedim. 'Tabur komutanı neden izleme merkezinin sorumlusu olsun' diye düşündüm." dedi.

Yarbay Y'nin kendisine terör saldırısı olduğunu, izindeki personel dahil herkesin karargaha gelmesini istediğini, bunun yeni tümen komutanın emri olduğunu söylediğini belirten H.Ö, nöbetçi heyetleriyle bu gelişmeyi paylaştıktan kısa bir süre sonra personelin karargaha gelmeye başladığını ifade etti.

Albay Cenk Tuğçe'nin de kendisine yeni bir tümen komutanı atandığını ancak kim olduğunu bilmediğini söylediği ifade eden H.Ö, ilerleyen saatlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklaması üzerine darbe girişiminden haberdar olduğunu kaydetti.

Karargahtaki olağan dışı gelişmelerin darbeye yönelik faaliyetler olduğunun çok açık olduğunu vurgulayan H.Ö, "Başbakanın askeri kalkışma olduğuna dair açıklaması, köprülerin askerler tarafından tutulması ve F-16'ların alçak uçması darbeye yönelik faaliyetlerdi. Zaten F-16'ların uçuşu darbeye yönelik sembolik bir işaretti. 'Ben bunun bir darbe girişimi olduğunu anlamadım' demek çok zor. Darbe bildirisini görmediğim halde bunun bir kalkışma olduğunu anladım." diye konuştu.

Tanık H.Ö'nün bu açıklaması üzerine Mahkeme Başkanı Murat İlhan, "Ancak o gece üst düzeyden en alt kademeye kadar birçok kişi saat 01.30'a kadar darbeden haberdar olmadıklarını iddia ediyor. Herkes nedense o gece iletişime kapalı olmuş. Kimse televizyon izlememiş, internete bakmamış." değerlendirmesinde bulundu.

Başkan İlhan, H.Ö'nün, "Olayı (darbe girişimini) çok önceden fark ettik." sözlerine "Sizi kutluyoruz o zaman." karşılığını verdi.

H.Ö, darbecilere karşı karargahta tedbir almaya başladıklarını, bu kapsamda cephanelik bölgelerine takviye asker gönderdiklerini, kapılardaki nöbetçi sayısını arttırdıklarını ifade etti.