Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı maden köyünde bulunan bakır madeni sahasında meydana gelen heyelanda ilk belirlemelere göre, göçük altında kalan 3 işçi hayatını kaybetti. Mahsur kalan çok sayıda işçinin kurtarılması için madene Siirt merkez ve Şirvan'dan ambulanslar ile arama kurtarma ekipleri sevk edilirken, bir acı haber de sabah saatlerinde geldi. İHA'nın haberine göre 4 işçi hayatını kaybetti. Kayıp 11 işçi aranıyor. Olay sırasında çok sayıda kamyon ve iş makinesinin de göçük altında kaldığı belirtiliyor. Sabah saatlerinde tahribatı görmek için drone havalandırıldı. Toprak altındaki işçilere ulaşabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çalışmalara hız verildi.

BAKIR MADENİNDE FACİA

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden Köyü'nde bulunan ve Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından işletilen bakır madeni sahasında dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi. 3 vardiya halinde 15'er kişilik ekipler halinde çalışmaların sürdürüldüğü ocakta yamaçtan kopan binlerce ton toprak ve kaya parçası maden sahasına aktı. Olay sırasında 8 kamyon ve 3 iş makinesiyle çok sayıda işçi göçük altında kaldı.

Göçük haberinin yetkililere bildirilmesi üzerine Siirt merkez ve Şirvan ilçesinden çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipi bölgeye gönderildi. Siirt Vali Yardımcısı Bünyamin Kuş, kısa sürede olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarını yönlendirdi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre kurtarma çalışmaları sırasında 3 işçinin cesedine ulaşıldı. 12 işçinin kayıp olduğu belirtilen maden bölgesinde heyelanın zaman zaman devam etmesi nedeniyle kurtarma çalışmalarının güçlükle yapıldığı belirtildi. Sabah saatlerinde ölen işçi sayısının 4 olduğu bildirildi. 11 işçi kayıp olarak aranıyor.

MADEN ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından, Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldiği, bölgede toprak kayması riskinin devam etmesi nedeniyle de üretime ara verildiği bildirildi. Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan duyurusunda, "Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir. Gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

DİYARBAKIR'DAN KURTARMAK EKİPLERİ SEVK EDİLDİ

Göçük altında kalan işçileri arama çalışmaları oluşturulan kriz masası tarafından yönlendiriliyor. Bu amaçla bölgeye Diyarbakır'dan da arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla bölgeye aydınlatma sistemi kurulduğu, yeni heyelanların meydana gelmemesi için önlemlerin de alındığı belirtildi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Siirt Valiliği'nden bu sabah yapılan yazılı açıklamada, Şirvan ilçesinde bakır madeninde dün akşam meydana gelen heyelanın ardından arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Dün facianın ardından 1 işçinin cesedi çıkarılırken, kayıp işçilerden yeri belirlenen 2'sinin cesedi de bu sabah çıkarıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"17.11.2016 tarihinde ilimize bağlı Şirvan İlçesi Maden Köyünde bulunan özel bir bakır işletmesinde çalışma yapıldığı sırada meydana gelen heyelan sonucu, 13 işçinin kurtarılması için başlatılan arama-kurtarma çalışmaları gün doğumu ile birlikte hızlandırılmıştır. Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu, tespit edilen (2) işçinin cenazesi çıkartılmıştır. Arama-kurtarma çalışmaları Siirt, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Van, Erzurum AFAD arama-kurtarma ekipleri, Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi, Kızılay, maden şirketine ait arama-kurtarma ekibi, jandarma arama-kurtarma ekibi ve köpekli arama timlerinin katılımı ile sürdürülmektedir. Çalışmalar, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AFAD Başkanı Halis Bilen ve Enerji Bakanlığı yetkililerinin olay yerindeki koordinesinde yürütülmektedir. Olay ile ilgili gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir."

dha