SAKARYA (AA) - Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneğinin (SAGİAD) üyesi ve çalışanı 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonunda yapılan ilk duruşmaya, 11 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Tutuksuz sanık M.A, savunmasında, 2015 yılında SAGİAD'ın yönetim kurulu başkanlığına seçildiğini fakat görev dağılımının yapılmadığın söyledi.

SAGİAD'a yaklaşık 7 yıl önce üye olduğunu belirten sanık M.A, "SAGİAD'a üye olmam sebebiyle aidat ödedim. Her ne kadar 2015 yılı aralık ayında yönetim kurulu başkanlığına seçilmişsem de o tarihte dernekler masasında denetim yapılıyordu ve belgelere el konuldu, bundan dolayı toplantı ve görev dağılımı yapılamadı. Benim yönetimde olduğum dönemde hiç faaliyet yapılmadı." diye konuştu.

Sanık M.A, beyaz eşya alanında faaliyet gösterdiğini ve çalıştığı kurumun Bank Asya ile anlaşması olduğunu dile getirerek, bu nedenle 6-7 yıl önce Bank Asya'dan kredi kartı POS cihazı için hesap açtırdığını, herhangi bir şekilde bu bankaya para yatırmadığını kaydetti.

Sadece SAGİAD'ın üyesi olduğunu, hiçbir terör örgütünün ideolojisini benimsemediğini belirten sanık M.A, şöyle konuştu:

"Ben FETÖ terör örgütü diye bir şey bilmiyorum. Ben herhangi bir terör örgütüne üye değilim. Herhangi bir terör örgütüne finansal destek sağlama veya eleman temin etme faaliyetinde bulunmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum."

Sanığın savunması bitince söz alan avukatı Nihat Nalbantoğlu, "Sanığa FETÖ terör örgütü diye bir örgütü bilip bilmediği soruldu. Bilmediği şeklinde cevap verdi. Yeniden sorulmasını istiyoruz. '15 Temmuz'dan sonra böyle bir örgütün varlığını biliyor mu?' diye sorulsun." dedi.

Söz alan cumhuriyet savcısı, sanığa sorulan sorunun net olduğunu ve alınan cevabın net bir şekilde zapta geçtiğini ifade ederek, "FETÖ'yü tanımadığını söylemiştir. Tekrar sorulmasına gerek yoktur." dedi.

Sanık M.A, cevap olarak, "Basından öğrendiğimiz kadarıyla FETÖ diye bir örgütten bahsediliyor. Benim böyle bir örgütle ilgim ve alakam yoktur." dedi.

Diğer tutuksuz sanık E.A. da savunmasında SAGİAD'da temizlik ve çay işlerine baktığını kaydetti.

SAGİAD üyesi olmadığını belirten sanık E.A, "Derneğe baskın yapıldıktan 1-1,5 ay sonra işten ayrıldım. İddianamede yurtdışı gezisi denmiş. Benim pasaportum dahi yoktur. Hayatım boyunca hiç yurtdışına çıkmadım. İl içindeki derneğin kahvaltılarına birkaç kez katıldım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum." diye konuştu.

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatlarını talep etti.

Söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin savunmalarına katıldıklarını, beyanlarını sanık savunmaları bitince vereceklerini kaydetti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcıvekili ve 2 savcı tarafından hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan (KHK) SAGİAD üyesi ve çalışanı 10'u tutuklu 26 sanık hakkında, "silahlı terör örgütü üyeliği ve özel belgede sahtecilik" suçlarından 8 yıl 9 aydan 18 yıl dokuzar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Biri tutuklu 3 sanık hakkında ise "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan, 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis ceza istenen iddianamede, 17 kişi hakkında ise "özel belgede sahtecilik" suçundan ayrı ayrı 1 yıl 3 aydan 3 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, SAGİAD üyelerinin Sakarya'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün finansal ayağını oluşturduğu, özel belgede sahtecilik yaptıklarının tespit edildiği belirtiliyor.

SAGİAD'ın, üyelerinden aidatlar topladığı, yurtiçi ve yurtdışı gezileri ile organizasyonları düzenlemek suretiyle FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan bazılarının örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığının tespit edildiğine yer verildi.