MİT TIR'ları davasının iki duruşmasında yaşananlarla ilgili toplam 13 milletvekili hakkında fezleke düzenlendi.

MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili görüntüleri yayınladıkları gerekçesiyle, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandıkları davanın ilk duruşmasında kapalı oturum kararı alınmasının ardından duruşma salonunu terk etmeyen 3 milletvekili hakkında, "Görevli memurların görevlerini yapmalarını engellenmesi ve yargılamanın gizliliğinin ihlali" suçlarından fezleke düzenlendi.

Aynı davanın ikinci duruşmasında ise İstanbul Adalet Sarayı içinde yasadışı gösteriye katıldıkları iddiasıyla 2'si bir önceki duruşmada da yer alan 12 milletvekili hakkında, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçundan fezleke düzenlendi. Fezlekeler soruşturma izni için TBMM'ye gönderildi.

İLK DURUŞMADA, "YARGILAMANIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL" SUÇUNDAN FEZLEKE DÜZENLENDİ

MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili görüntüleri yayınladıkları gerekçesiyle Can Dündar ve Erdem Gül'ün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davanın 25 Mart'ta yapılan ilk duruşmasında, duruşmanın devam ettiği sırada, "gizli ve kapalı oturum" kararı alınmasının rağmen duruşma salonunu terk etmedikleri iddiasıyla CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal ile HDP Milletvekili Garo Paylan hakkında, "Görevli memurların görevlerini yapmalarını engellenmesi ve yargılamanın gizliliğinin ihlali" suçlarından fezleke düzenlendi.

"MAHKEMENİN, DURUŞMAYI ERTELEMESİNE SEBEBİYET VERDİKLERİ..."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Selamettin Celep tarafından hazırlanan fezlekede, "Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal ve Garo Paylan'ın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde heyetçe 'gizli/kapalı duruşma' yapılmasına dair arar karar alınmasına rağmen duruşma salonunu terk etmedikleri, ısrarla duruşmada bulunma haklarının olduğunu ifade ettikleri; bu nedenle de yargılamaya devam etme imkanının fiilen kalmadığı ve mahkemenin duruşmayı ertelemesine sebebiyet verdikleri" ifade edildi.

İKİNCİ DURUŞMADA, "TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ KANUNUNA MUHALEFET" SUÇUNDAN...

Davanın 1 Nisan'daki ikinci duruşmasında ise İstanbul Adalet Sarayı içinde yasadışı gösteriye katıldıkları iddiasıyla

CHP Milletvevilleri Enis Berberoğlu, Gürsel Tekin, Şafak Pavey, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Hilmi Yarayıcı, Tuncay Özkan, Engin Özkoç ve HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu ile Meral Danış Beştaş hakkında fezleke düzenlendi.

"CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET SAYILAMAZ"

Fezlekede, bir kısım milletvekillerinin siyasi ve sosyal saiklerle davaya ilgisinin normal karşılanabileceği belirtilerek, "Ancak bir önceki duruşmada kapalı oturum kararı alınmasının duyurulmasına rağmen, duruşma süresince topluluğun ısrarlı bekleyişi ve duruşmanın devamında sloganlar atmaları; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 22. maddesinde belirtilen, 'kamu hizmeti görülen bina ve tesislerinde toplantı yapılamaz' kuralına aykırı hareket edilmiştir" denildi. Haklarında delil toplanan milletvekilllerinin yasanın emredici hükmünü herkesten daha iyi bilmelerinin gerektiğine dikkat çekilen fezlekede, "Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılamaz" denildi. Milletvekilerinin bu gerekçelerle yasaya aykırı toplantıya başından sonuna kadar destek verdikleri, bu nedenle de atılı suçu işledikleri kaydedildi.

MAHMUT TANAL VE GARO PAYLAN'A HER İKİ DAVA İÇİN FEZLEKE DÜZENLENDİ

Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Garo Paylan için iki farkı tarihteki davalarda çıkan olaylar için, "Görevli memurların görevlerini yapmalarını engellenmesi ve yargılamanın gizliliğinin ihlali" suçlarından ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet" suçundan fezleke düzenlendi.

CUMHURBAŞKANI VE MİT DAVAYA MÜDAHİL OLMUŞTU

25 Mart'ta yapılan duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) müdahil olma talepleri kabul edilmiş, ardından duruşma savcısı tarafından davaya gizlilik kararı getirilmesi talep edilmişti. Bu talepte İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

DHA