PEKİN (AA) - Kuzey Kore'nin, başarılı bir kıtalar arası balistik füze denemesi yaptığı bildirildi.

Kuzey Kore Merkez Televizyonu, "Hwasong-15" adlı yeni nesil kıtalar arası balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.

Ülke lideri Kim Jong-un'un emriyle yapılan denemenin başarıyla tamamlandığı belirtilen haberde, bu füzenin ABD topraklarını vurabilecek kapasitede olduğu iddia edildi.

Ülkenin resmi yayın organlarından Kore Merkez Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim, Pyongyang'ın dışındaki bir alanda yapılan füze fırlatma işlemini yerinde komuta etti.

KCNA'da yer alan demecinde Kuzey Kore lideri, "Devlet, nükleer gücünü tamamlamanın büyük tarihi sebebini nihayet anladı." diye konuştu.

Pyongyang yönetiminden yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin stratejik silah geliştirme amacının, halkını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ABD'nin nükleer politika ve tehditlerine karşı korumak olduğu ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kuzey Kore'nin çıkarları ihlal edilmediği sürece bu füze denemeleri, hiçbir ülke ya da bölgeye yönelik tehdit oluşturmuyor. Pyongyang, sorumlu bir nükleer güç ve barıştan yana bir devlet olarak dünyada barışın korunması yönünde her türlü çabayı sarf edecek."

KCNA'nın haberinde, "Hwasong-15"in, stratejik ve teknik olarak temmuz ayında test edilen "Hwasong-14" füzesinden daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu ve ülkenin silahlı füze geliştirme projesinin tamamlandığı belirtildi.

"Yeni nesil balistik füzenin ABD'de herhangi bir noktayı vuracak kapasitede olduğu" iddia edilen füzeye ilişkin diğer ayrıntılara yer verilmedi.

Habere göre, söz konusu füze yerel saatle 02.48'de fırlatıldıktan sonra 53 dakika belirlenen yörüngesinde seyretti ve Japon Denizi'nde hedeflenen noktaya indi.

Haberde, "Füze, 4 bin 475 kilometre irtifaya kadar ulaşarak 950 kilometre mesafe aldı." ifadesi yer aldı.