NEW YORK (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan'ın 97 bin mayının haritaları karşılığında gözaltındaki 15 Ermenistan vatandaşını iade etmesini memnuniyetle karşıladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Azerbaycan'ın gözaltındaki 15 Ermeni vatandaşını serbest bırakmasını ve onların Ermenistan'da ailelerine dönmesini memnuniyetle karşılıyor. Ermenistan'ın Azerbaycan'a mayın arındırmayı kolaylaştıracak ve gelecekteki kayıpları önleyecek önemli bilgileri sağlama kararından da memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Gürcistan hükümetine de söz konusu gelişmede oynadığı rol dolayısıyla minnettar olduklarını belirten Blinken, ABD'nin bu tür adımların daha fazla iş birliğine zemin hazırlamasını umut ettiğini vurguladı.

Bütün tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapan Blinken, bu konuda bölge ülkelerine iş birliği ve sorunların çözümünde yardıma hazır olduklarını kaydetti.

Blinken, Ermenistan ve Azerbaycan'a AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının gözetiminde kapsamlı bir siyasi çözüm için müzakerelere dönme çağrısı yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın bir zamanlar işgal altında tuttuğu Ağdam ilinde döşediği 97 bin anti tank ve anti personel mayınının haritalarını Azerbaycan'a takdim ettiği, Azerbaycan tarafının da ülkede gözaltındaki 15 Ermenistan vatandaşını iade ettiğini açıklamıştı.