ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Ulus'taki Türk Telekom binasını kontrol altına almaya çalışan 27'si Kara Harp Okulu Komutanlığı subay adayı kursiyer 29 kişinin yargılandığı davada, müşteki beyanları alındı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları'ndaki salonda görülen duruşmada, sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından dinlenen müştekiler, Türk Telekom binasını basan askerlerin başında bulunan firari sanık Yarbay Ömer Ergenekon'un, kamera kayıtlarını sildirmek istediğini söyledi.

Müşteki Bekir Arslan, kamera izleme merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da yaklaşık 40 kişilik tam teçhizatlı asker gurubunun Türk Telekom binasına geldiğini belirtti.

Arslan, askerlerin, kendisinin de aralarında bulunduğu kurum çalışanlarını zemin kata götürdüğünü, iddianameden isminin Ömer Ergenekon olduğunu öğrendiği yarbayın herkese kelepçe takılması için emir verdiğini aktardı.

Askerler tarafından kamera izlem merkezine götürüldüğünü, burada eski yarbay Ergenekon'un binaya giriş anına ait görüntüleri sildirmek isteğini anlatan Arslan, "Yarbay ısrarla görüntülerinin silinmesini istiyordu. Bunun üzerine ben de canlı izleme yapabildiğimizi, teknik personel olmadığımı söyledim. Daha sonra kayıt kabinlerine giden askerler kabloları çekerek ekranların karartılar ama kameralar kayıttaydı." diye konuştu.

Müşteki Caner Laçinok da kayıtların silinmesini isteyen askerlerin arasında yer alan sivillerden birinin silahlı olduğunu dile getirerek, söz konusu şahsın bilgisayarları kontrol etmeye başladığını kaydetti.

Bu şahsın yanındakilere, binadaki kayıt düzeneğinin askeri alanlarda kullanılan sistemlerle benzer olduğunu söylediğini bildiren Laçinok, "Yarbay (Ergenekon) sivillerden kısa boylu olanından emir alıyordu. Daha sonra yarbay sivil şahsa 'Özel Harekat gelirse çatışma olur' diyordu. Sonra aynı yarbay bize 'Beni binadan çıkarın' dedi. Birkaç askerle giriş katına inerek kaçtı. Yanımızda kalan askerler de darbeden haberlerinin olmadığını söylediler." ifadelerini kullandı.

Müşteki Burak Erol ise yarbay Ergenekon'un bulunduğu alana gelerek yere yatması için bağırdığını, aksi halde kendisine karşı silah kullanacağını söylediğini ifade etti.

Askerlerin ellerine kelepçe vurulduktan sonra bina ve personel hakkında bilgi almak için sorular yönelttiklerini anlatan Erol, "Yarbay, silahlarının dolu olduğunu, hareket yapmam halinde beni vuracağını söyledi. Nöbetçi olarak bıraktıkları asker, ordunun yönetime el koyduğunu söyledi." diye konuştu.

Müşteki Bülent Çelik de Türk Telekom binasına girmek isteyen askerlere neden burada bulundukları sorduğunu, bunun üzerine askerlerin kendisini derdest ettiğini aktardı.

Yarbay Ergenekon'un başına silah dayayarak, "Vurma yetkim var. TSK yönetime el koydu" dediğini aktaran Çelik, "Yarbay bina ve personel hakkında sorular yöneltti. Bulunduğumuz yerin güvenli olmadığını söyleyince bizi mescide götürdü. Daha önce bahsedilen iki sivil şahıs da oradaydı." beyanında bulundu.

Müşteki ifadelerinin tamamlanmasıyla yarın görülecek duruşmada, sanık avukatlarının savunmaları alınacak.