Darbe girişiminden önce açılan ve aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de yer aldığı 73 sanığın yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davasına devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar İlhan İşbilen, Dilaver Azim, Abdulkadir Aksoy, Ali Çelik, Alaeddin Kaya ve Kazım Avcı ile bazı müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Sanık Hidayet Karaca ile İstanbul'da tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, örgütün elebaşı Fetullah Gülen başta olmak üzere firari sanıkların Türkiye'ye iadesi için yazılan yazılara ilgili ülkelerden yanıt gelmediğini belirtti.

Duruşmada söz alan sanık Ali Çelik, yargılandığı davanın iddianamesinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında istendiğini öğrendiğini belirterek, "İstanbul'daki soruşturma örgütün avukatlık yapılanması konusundaymış. Adıma kayıtlı ruhsatlı silahların emniyete teslim edilmesi için evime kağıt gitmiş. Eşim bunları teslime gittiğinde 'hakkımda bir yakalama kararının olduğu' söyleniyor. Ben 26 Temmuz 2015'ten beri Sincan Cezaevi'nde tutukluyum." dedi.

Hakkında neden yakalama kararı çıkarıldığını öğrenmek istediğini ifade eden Çelik, "Hukuk fakültesine ilk başladığımız gün bize, Roma hukukunda 'Bir suçtan, bir kez yargılama olur.' ilkesi öğretildi. Bu benim için bir koyundan çıkarılacak üçüncü post oluyor." diye konuştu.

Müşteki avukatı Nusret Senem de yargılanan kişilerle ilgili dijital belgelerin hala mahkemeye ulaşmadığına dikkati çekerek, örgütün üst düzey yöneticileri olarak yargılanan kişilerin bağlantılarının ortaya çıkarılması açısından bunların önemli olduğunu vurguladı. Senem, bu imajları göndermeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Müşteki avukatı Mustafa Hüseyin Buzoğlu da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, Savcı Ferhat Sarıkaya'nın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin davada "tanık" olarak dinlenmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı söz konusu talepleri aldıktan sonra duruşmaya öğle arası verdi.

İddianame

İddianamede, aralarında terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu sanıkların, "anayasayı ihlale teşebbüs etmek" ve "hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", "siyasi ve askeri casusluk", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "nitelikli dolandırıcılık", "zimmet", "terör örgütü faaliyeti çerçevesinde resmi belgede sahtecilik" ve "suç gelirlerini aklamak" suçlarından 132 yıl birer aya kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

FETÖ çatı davası iddianamesinde, FETÖ/PDY'nin, "devlet kurumlarını ele geçirmek, anayasal düzeni yıkarak yerine otoriter, totaliter bir cemaat oligarşisi/zümre hakimiyetine dayanan devlet düzeni" kurmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarına ulaşmak için kurulduğu ifade ediliyor.