UŞAK Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hazırlanan ve 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede yer alan tanık ifadeleri ve telefon görüşmelerinde, 'Ayar yaptık' denilerek, terör örgütüne finans sağlamak için gezi ve yemekler düzenlenerek işadamlarından baskıyla para istendiği belirtildi. İstenen parayı ödemeyen işadamlarına ise dönemin Maliye Bakanı olan şimdiki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in adı kullanılarak baskı oluşturulduğu, Maliye'ye yapılan asılsız ihbarlarla yüksek meblağlarda cezalar kestirildiği iddia edildi.

13'ü tutuklu 111 sanıklı iddianamede, "Bizim bir dayı, üstadı (Fethullah Gülen) gören birisi. Ona sohbet ettiriyoruz, yurt içi ve yurt dışından çok gelen oluyor" ifadelerinin yer aldığı telefon görüşmelerinde 'Ayar yaptık' denilerek çağrılan insanlara yemek ikram edildiği ve üstadı gören bir kişinin gelenlerle dini sohbet düzenleyip, onlardan FETÖ/PDY'ye finans sağlamak amaçlı himmet, burs zekat ve kurban adı altında para toplandığı değerlendirildi.

KİLİT İSİM HAZİM SESLİ

FETÖ/PDY'ye finans sağlamak için örgütün Uşak ayağının 'iş gezisi' adı altında çeşitli geziler düzenlediğinin yer aldığı iddianamede, otobüsleri para karşılığı topladıkları emeklilerle doldurarak gezileri gerçekleştirdikleri; amaçlarının kalabalık görünerek sanki bir iş gezisiymiş gibi bir algı oluşturup işadamlarına gözdağı verdikleri yer aldı. 2011 yılında Maliye'ye yapılan asılsız ihbar nedeniyle, 1 milyon liraya yakın ceza kesilen bir işadamının, hakkını ararken iddiaya göre Gülen cemaatinin Uşak temsilcisi olan Hazim Sesli tarafından İstanbul'a çağrıldığı, kesilen cezanın yarısını cemaate vermesi halinde cezanın af olacağının söylendiği belirtildi. Bir başka şikayette ise, cemaatin sürekli himmet parası istediği, vermeyenlere ise paralel maliyeciler tarafından yüksek cezalar kesilerek batırıldığı yer aldı.

MALİYE BAKANI BİR TELEFONUMA BAKAR

Cemaatin düzenlediği sohbet toplantılarında, yine cemaat imamlarıyla dini ve milli sohbet ortamlarının yaratıldığının belirtildiği iddianamede, burada toplanan maddi yardımlar karşılığında hiçbir makbuz veya belge verilmediği de yer aldı. Uşak'tan İstanbul'a düzenlenen bir gezi programında konaklanan otelde düzenlenen yemekte Hazim Sesli'nin biraraya geldiği işdamlarına yaptığı konuşmada, "Herkes adımını denk atsın, Maliye Bakanı benim bir telefonuma bakar. Uşak'tan siz beni buraya gönderdiniz. Sizin için ben burada çevre edindim. Sizin yaptığınız himmetin belki bir kat kadar fazla harcamalarım oluyor" dediği belirtildi.

HİMMET KODLARI 'A,B, E, H, K'

Uşak'ta FETÖ/PDY operasyonları kapsamında gözaltına alınan bazı işadamlarının ev ve işyerlerinde ele geçirilen ajandalarda ve fotoğraflarda yer alan işadamlarının isimlerinin karşılarında 'A,B, E, H ve K' harflerinden oluşan kodlar dikkat çekti. İşadamlarının isimlerinin yer aldığı not ve fotoğraflarda sadece 'A,B, E, H ve K' harfleri yer alırken, bazı işadamı isimlerinin karşılarında ise 'B. A' ve 'H.B.A' şeklinde çoklu harfler yazıldığı, bu harflerin yanına da rakamların toplandığı belirlendi. Yapılan incelemede, harflerin 'K: Kurban, A: Adak ya da Akika, B: Burs ve H: Himmet olduğu, E harfinin ise anlamlandırılamadığı, ele geçirilen belge ve fotoğrafların FETÖ/PDY terör örgütünün finans kaynaklarından olan himmet, burs, kurban, adak ve akika adı altında toplanan paralar ile ilgili olduğu vurgulandı.

FETHULLAH GÜLEN, ÖRGÜTE DİN MOTİFLİ MOTİVASYON AŞILADI

İddianamede Fethullah Gülen ve kitapları ile ilgili yapılan değerlendirmede ise, yazdığı kitaplarda dini konuları işlediği, siyasi fikirlerini de insanlara aktardığı yer aldı. Fethullah'ın Gülen'in gençlere büyük önem verdiğine dikkat çekilen iddianamede, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Gençlerin nasıl yetiştirilecekleri ile ilgili fikirlerini kitaplarında ve konuşmalarında sıkça belirttiği, yetiştirilen gençlerin devlet içerisinde nasıl hareket etmeleri, nasıl kadrolaşmaları gerektiği ile ilgili düşüncelerini empoze ettiği, kendi fikir ve düşüncelerinin inanılırlığını ve güvenilirliğini perçinleyebilmek ve kişileri daha iyi etkileyebilmek adına, ağdalı söz ve cümlelerle örgüt çıkarlarını gözeterek belirlediği hizmet, himmet, infak, bağış, gizlilik, sadakat, inanmış olmak, adanmış olmak gibi dini sohbet konularını referans edinerek, örgüte din motifli bir motivasyon aşılayarak, kendisini kutsal bir şahıs olarak kanıksattığı."

DHA