ERZURUM (AA) - Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) emniyet yapılanmasına ilişkin davada yargılanan 7 eski polis memurundan 5'i, 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edildi, mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan iki sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan eski polis memurları Mehmet Gülebaş, Mustafa Emenci, Sertaç Ovacıklı, Süleyman Dölek ve Veysel Akbulut ile sanık avukatları katıldı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Erkan Y. ile Hakan T. ise katılmadı.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında sanıklar Gülebaş, Emenci, Ovacıklı, Dölek ve Akbulut'un, "silahlı terör örgütü üyeliği"nden cezalandırılmasını ve tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini, diğer sanıklar Yıldırım ve Toprak hakkında ise ceza verilmemesini talep etti.

Sanık Emenci, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, bugüne kadar hiçbir şekilde vatanına ve milletine aykırı ve ters gelecek hiçbir eylem ve harekette bulunmadığını ileri sürerek, bu suçla yargılanmaktan dahi utanç duyduğunu söyledi.

Sanık Akbulut da "Benim bu vatana hizmet etmemin dışında ve ahlakla ve temiz olmak haricinde yaptığım hiçbir şey yoktur. Devlete karşı verilmemiş hiçbir borcum yoktur." dedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gülebaş, Emenci, Ovacıklı, Dölek ve Akbulut'u, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıl hapse mahkum etti. Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezayı 7 yıl 6 aya çıkaran heyet, sanıkların sabıkasız oluşları nedeniyle indirime giderek 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Heyet, diğer sanıklar Erkan Y. ve Hakan T. hakkında ise etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Emenci, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilirken diğer sanıklar Gülebaş, Ovacıklı, Dölek ve Akbulut'un tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar Sertaç Ovacıklı, Mustafa Emenci, Süleyman Dölek, Veysel Akbulut, Mehmet Gülebaş ile tutuksuz yargılanan Hakan T. ve Erkan Y'nin FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı oldukları belirtiliyordu.

Sanıkların örgütün polis yapılanmasına dahil oldukları anlatılan iddianamede, en son "Asayiş Şube grubu" toplantılarına katıldıkları, himmet verdikleri, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda Bank Asya hesaplarına para yatırdıkları, siyasi içerikli örgütsel talimatlara tabi oldukları kaydediliyordu.

İddianamede, sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyordu.