İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in bir numara olduğu, 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Muharebe Arama Kurtarma (MAK) kursiyerleri savunma yaptı.

MAK kursiyeri tutuklu sanık Emre Ersoy, hakkındaki suçlamaları reddederek, 15 Temmuz akşamı terör saldırısı ihtimaline karşı toplandıklarını öne sürdü.

Darbe girişimi akşamı bazı kursiyerlerin depoya, bazılarının da nizamiyeye gönderildiğini anlatan Ersoy, "Eski Albay Ramazan Elmas telefonda, 'Sizin TOMAnız varsa benim de mühimmatım var. Üssü bırakmam.' tarzında laflar söyledi. Elmas, o akşam nizamiyedeki kursiyerlere 'Gerekirse çatışın.' emri verdi. Bunun üzerine kursiyerlere kandırıldığımızı söyledim, daha sonra da silahları bıraktık." diye konuştu.

Örgütle bağlantısının olmadığını ileri süren Ersoy, olayların aydınlatılması için tanık olarak ifade verdiğini, 25 gün sonra gözaltına alındığını anlattı.

"Çok soru sormayın mühimmatı taşıyın"

Tutuklu sanık Hubeyb Alptekin de 15 Temmuz akşamı kendilerine Palaz Misafirhanesi'nin emniyetini sağlama görevi verildiğini dile getirdi.

Konuyla alakalı Taner Berber, Zekeriya Kuzu, Hasan Arslanbay ve Ömer Faruk Göçmen dışında kimseyle konuşmamaları yönünde emir aldıklarını anlatan Alptekin, silahları bıraktıktan sonra kendilerine "Çok soru sormayın, mühimmatları taşıyın." denildiğini ileri sürdü.

Savunma yapan MAK kursiyeri tutuklu sanıklar Hüseyin Erşen ve Ahmet Talha Uzun da haklarındaki suçlamaları reddetti.

Mahkeme Başkanının, "Tutuklu sanık Gökhan Sönmezateş'in, 'Ölü ya da diri ele geçireceğiz.' sözünü duydun mu?" şeklindeki sorusu üzerine Uzun, "Evet, duydum." cevabını verdi.

"İyi niyetimizi kullandılar"

MAK kursiyeri tutuklu sanık Bahadır Aslan da 15 Temmuz akşamı terör tehdidine karşı toplandıklarını, "Gerekirse polisle çatışın." emrine ise çok şaşırdıklarını belirterek, "Şok olduk. Oradaki bir arkadaşım, 'Abim polis, nasıl çatışırız?' dedi. 3 yıl doğuda görev yaptım, bu kadar korkmadım. Bu kişiler bizim iyi niyetimizi, onlara güvenimizi kullandı." diye konuştu.