İzmir'de devam eden Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada tanık olarak ifade veren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Komuta Kontrol Daire Başkanı Deniz Albay H.Ö, 15 Temmuz'dan iki gün önce verilen bir brifingde gemilerin toplanmasıyla ilgili bir yansının izletildiğini iddia etti.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'nde İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen salonda görülen 271 sanıklı davanın bugünkü duruşmasına, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Komuta Kontrol Daire Başkanı Deniz Albay H.Ö. tanık olarak dinlenildi.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da TCG Yıldız hücumbot gemisinin devir teslim törenine katılmak için gittiği İstanbul'dan döndüğü sırada, saat 21.15 civarında, tutuklu sanık eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un personel toplanma emri verdiği bilgisine ulaştığını belirten H.Ö, bu emrin ardından kendisinin de personel haber verme prosedürünü uygulayarak TCG Doğan, TCG Tayfun ve TCG Volkan gemilerinin komutanlarını aradığını ifade etti.

Albay H.Ö, "Normal prosedürde limandan ayrılan geminin komutanının, komodor olarak bana bilgi vermesi gerekiyordu. Gemiler döndükten sonra bunu sorduğumda bana '(Eski) Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur tarafından tüm emirlerin kendisinden ve (Eski) 1. Korvet Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay İlsev Hazır'dan alınacağı, muhaberenin P-9 VHF telsiz kanalından yapılacağı, aksi davrananlar hakkında kanuni işlem yapılacağı, cep telefonlarının toplatılacağı, uydu TV yayınının kapatılacağı, silahların kontrol altına alınıp anahtarların komutanlarda duracağı' yönündeki emirlerinden dolayı bana bilgi vermediklerini söylediler." beyanında bulundu.

Albay H.Ö, olan bitenden haberdar olmak için cep telefonundan ulaştığı eski Tuğamiral Çamur'un sakin bir ses tonuyla, "personel eğitim amaçlı toplanıyor" dediğini ileri sürerek, saat 23.30'da birliğe gelmesinin ardından limanın güvenliğine ilişkin bazı tedbirler alındığını gördüğünü kaydetti.

Daha sonra Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Tümamiral Aydın Şirin'in derdest edilerek Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında tutulduğunu öğrenmesinin ardından tekrar eski Tuğamiral Çamur'u telefonla aradığını anlatan H.Ö, "Emir olmasına rağmen gemileri neden limana almıyorsunuz?" diye sorduğunda, Çamur'un "Ortada karışık, emirler var, gemileri sabaha kadar limana almayacağım." diye cevap verdiğini iddia etti.

Darbe girişiminden 2 gün önce yansı izletildi

Tümamiraller Doğan ve Şirin'in Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığı'ndan helikopterle birliğe getirileceğini öğrenmesinin ardından onları karşıladığını anlatan Albay H.Ö, darbe girişiminden iki gün önce verilen ve eski Tuğamiral Çamur'un da katıldığı brifingde gemilerin toplanmasına ilişkin bir yansının izletildiğini belirtti.

Mahkeme başkanının, "Daha önce gemilerin toplanmasına ilişkin bir emir verilmiş miydi ? sorusuna Albay H.Ö, "Hayır, daha önce eğitim amaçlı personelin toplanması, gemilerin toplanması veya seyre çıkması gibi bir emir verilmemişti. Sadece, nöbetçi gemilerin, toplanma süresini ölçmek için toplanmasıyla ilgili emirler verilmişti." dedi.

Albay H.Ö, mahkeme başkanının "Gemiye giren personelin cep telefonlarının toplanması, mesaj sistemi ve televizyonların kapatılması gibi emirler verilmiş miydi?" sorusunu ise "Daha önce böyle bir emir verilmedi." diye cevapladı.

Tutuklu sanık Çamur'un savunması

Tanık beyanı üzerine söz alan tutuklu sanık Çamur, 2016'nın haziran ayında da tüm personelin toplanması yönünde emir verdiğini ancak tanığın bunu hatırlamadığını öne sürdü.

Çamur, Albay H.Ö'nün ifadesinde belirttiği brifinge ilişkin ise brifinglerin her çarşamba gerçekleştiğini, sadece 15 Temmuz'dan iki gün önce gerçekleştiği yönündeki beyanın gerçeği yansıtmadığını savundu.

Darbe girişiminin yaşandığı gece mesaj sisteminin hiç kapatılmadığını ancak karargaha gelen mesajların, personelin darbe destekçilerinden emir almasını engellemek için gemilere iletilmemesini kendisinin istediğini öne süren Çamur, "Darbeci olmadığım için güvenliği sağlamak amacıyla gemileri seyre kaldırdım." iddiasında bulundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.