IKBY'nin 25 Eylül pazartesi günü yapmayı planladığı referandum öncesinde Kerkük'teki tarihi kaleye peşmerge Barzani'nin paçavrası asıldı. Kerkük'te güvenlik önlemleri artırılırken, sandık güvenliği (!) için Irak polisinin yerine Barzaniye'ye bağlı terörist peşmergeler geldi.

Referanduma çok kısa süre kalırken hazırlıklar devam ediyor. Referandumun yapılması planlanan tartışmalı bölgelerden Kerkük'te geniş güvenlik önlemi alınırken oy sandıkları Kerkük'e getirilerek 30 ayrı okula yerleştirildi. Referandum günü Irak merkezi hükümetine bağlı polis gücünün yerine Barzaniye bağlı terörist peşmergelerin de sandık güvenliğini (!) sağlamak üzere Kerkük'e getirildiği belirtildi. Güvenlik yetkilileri, pazartesi günü sandık güvenliğini (!) Barzaniye bağlı terörist peşmerge tarafından sağlanacağını, Kerkük polisinin ise rutin görevlerini yerine getireceğini kaydetti. Siyasi gerginliğin yüksek olduğu Kerkük'te sokakta ise sessizlik hakim. Kerküklüler çarşı ve pazarlarda gezerken, halkın ana gündem maddesini ise referandum oluşturuyor. 

KERKÜK KALESİ'NE BARZANİ'NİN PAÇAVRASI

Referanduma kısa bir süre kala Kerkük'ün tarihi kalesine de Barzani'nin paçavrası asıldı. Kerkük'te bulunan Kürt öğrenci derneklerinin önceki gün büyük bir bez paçavrasını getirerek tarihi Kerkük Kalesi'ne astığı kaydedildi. Referandum nedeniyle Kerkük çarşısına ve kentin değişik yerlerine de Barzani'nin paçavraları asıldı. 

REFERANDUM GÜNÜ KONSOLOSLUK KAPALI 

Bu arada Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu da referandumun yapılacağı 24 ve 25 Eylül tarihlerinde kapalı olacak. Erbil Başkonsolosluğu'nun resmi twetter hesabından paylaşılan mesajda, "Başkonsolosluğumuz 24-25 Eylül 2017 tarihlerinde kapalı olacaktır. Saygıyla duyurulur" ifadeleri kullanıldı.