Bilinçli kentli olgusunu ortaya çıkarmak ve turistlere keyifli bir rota oluşturmak amacıyla hazırlanan,Ankara'nın ilk minyatürlü keşif haritasında, başkentin 70 rotası minyatürle buluşturularak gezginlerin beğenisine sunulacak.

Yakın zamanda yerli ve yabancı turistlerin birçok noktadan ulaşabileceği "Ankara Keşif Haritası-Pusula"da, Ankara'nın cadde ve sokaklarının yanı sıra bir Ankaralının yaşayarak öğrenebileceği restoran, kafe, pasaj, sahaf, sinema salonu, dönerci, antikacı ve otel gibi pek çok rota da yer alacak.

AA muhabirine haritaya ilişkin bilgi veren, "Lavarla" sosyal etkinlik platformu gönüllülerinden Seda Çakmak, kendisi gibi gönüllü çalışan yaklaşık 45 kişiyle yola çıktıklarını söyledi.

Çakmak, "Ankara'da hayat yok" şikayetini çokça duyduklarını ve bunun tersi olduğunu kanıtlamak için çeşitli meslek gruplarından gönüllülerle grup kurarak, "La var la, ismini Ankara'da hayat yok diyenlere 'var la' derken bulduk" diye anlattı.

Lavarla isminin Ankaralıların sıkça kullandığı "la" ifadesinden esinlenildiğini dile getiren Çakmak, platformun iki yıldır faaliyette olduğunu söyledi.

"Lavarla'nın amaçlarından birisi de Ankara'yı sevdirmek, bilinçli kentli olgusunu insanlara aşılamak, bu şehirden keyif almalarını sağlamak." şeklinde konuşan Çakmak, Avrupa'nın birçok şehrinde bulunan "use-it" haritalardan ilham aldıklarını ve bölgeyi bir turist olarak değil de bir yerli gibi keyif alacakları bir rehber hazırladıklarını dile getirdi.

Haritanın minyatürlerini yapan minyatür sanatçısı ve çevirmen Öykü Terzioğlu Özer ise turist haritasının yerli ve yerel bir dokusu olmasından dolayı geleneksel sanatlardan minyatür ile zenginleştirdiklerini söyledi.

"Edebiyatta Ankara Rotası"

Olgunlaşma Enstitüsü, Resim Heykel Müzesi Fikret Mualla Odası, Opera Binası, Gençlik Parkı, Su Perileri Heykeli, Şekerci Ali Uzun, Suluhan'da Kahve, Muhammed'in Evi, Yahudi Mahallesi, Arslanhane Camii, Gramafon Cafe, Baykuş Koleksiyon Evi, Yüksel Caddesi Pasajları, Saraçoğlu Mahallesi gibi mekanlar haritada tanıtılarak gezginlere 70 rota seçeneği sunulacak.

"Edebiyatta Ankara Rotası"nın da yer aldığı haritada Nazım Hikmet, Memduh Şevket Esendal, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun aralarında bulunduğu birçok yazarın eserlerindeki Ankara tasvirlerine de yer verilecek haritada, "Kısa Sanat Turu" ismiyle gezginlere Ankara'yı keşfe çıktıklarında, Ankara simidi alarak, Ulus'taki Zafer Anıtını başlangıç noktası olarak belirlemeleri tavsiyesinde bulunulurken, "Ankara'da Uzun Yaşamanın Sırları" ve "Buna Değer Tavsiyeler" başlığıyla anekdotlar da yer alacak.

Ölçü birimi olarak Ankara kedisinin kullanıldığı haritada renkli minyatürlerle değişik rotalar, meraklılarına sunulacak.