Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra Sincan Batı Adliyesi Hakimi Köksal Çelik ile Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez tarafından serbest bırakılan Adil Öksüz'ün, Sakarya Üniversitesince (SAÜ) mal bildirim beyanları ve dosyadaki belgeleri hakkında inceleme başlatıldığı bildirildi.

FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Öksüz'ün ABD'de kurduğu sahte şirket üzerinden Hillary Clinton'ın kampanyasına 5 bin dolar bağış yaptığının ortaya çıkması üzerine SAÜ Rektörlüğü çalışma başlattı.

Bunu ihbar olarak değerlendiren SAÜ Rektörlüğünce, Öksüz'ün mal bildirim beyanları ve dosyadaki belgeleri hakkında inceleme başlatıldı.

SAÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimiyle birlikte basında sıkça yer alan ve daha önce 667 sayılı KHK kapsamında işlem yapılmak üzere dosyası YÖK'e gönderilen Adil Öksüz hakkında son günlerde ABD Başkanlık Seçimlerinde aday olan Hillary Clinton'a bağış yaptığı haberleri ihbar kabul edilerek, 3628 sayılı kanun kapsamında işlem yapılmak üzere, adı geçen hakkında mal bildirim beyanları ve dosyasındaki diğer belgeler üzerinde inceleme başlatılmıştır. Ayrıca ilgilinin izinsiz yurt dışı gidişleri ve kuruma devamı hakkında da inceleme yapılmış ilgili makamlara bilgi verilmiştir."

- Adil Öksüz

FETÖ'nün hain darbe girişimi gecesi Adil Öksüz'ün, örgüt mensubu teröristlere "Pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve darbe fetvası" verdiği ileri sürülüyor. Kısa süre önce yurt dışından geldiği belirtilen Öksüz'ün, 4. Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrim'e, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Fetullah Gülen'i görüştürme teklifinde bulunduğu da iddia ediliyor.

Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında 16 Temmuz sabahında yakalanan Adil Öksüz, savcılık ifadesinde Ankara'ya tarla bakmaya geldiğini, Keçiören'de akrabalarının evinde kaldığını ve askerlerin hiçbirini tanımadığını ileri sürmüştü.

Sincan Batı Adliyesi Hakimi Köksal Çelik, hakkında yurt dışına çıkış yasağı kararı vererek Öksüz'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz karara itiraz etmiş, Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez ise Öksüz'ün serbest bırakılmasına yönelik itirazı delil yetersizliğinden reddetmişti.

2002 yılından bu yana 109 kez yurt dışı seyahati yaptığı tespit edilen Adil Öksüz'ün, İstanbul-Sakarya, Sakarya-Ankara arasında belirli aralıklarla hız sınırını aştığı için para cezasına çarptırıldığı, bu cezalar üzerine önlem olarak otomobilinde radar tespit cihazı bulundurduğu, ayrıca araç muayene cezalarının olduğu ortaya çıkmıştı.

Öksüz'ün gözaltında tutulduğu Akıncılar Jandarma Karakolu'nda nezarethaneden çıkarak tuvalette kağıt havluların arasında GPS cihazı gizlemek istediği, cihazın serbest bırakıldıktan sonra kendisine teslim edildiği belirlenmişti.

Ayrıca, ABD'nin en çok okunan gazetelerinden USA Today'de yayımlanan bir haberde Türkiye'de yakalanması için büyük çaba harcanan Öksüz'ün, ABD'de iki yıl önce kurduğu hayali bir şirketle Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Hillary Clinton için para toplayıp, reklam verebilen eylem komitelerinden "Ready for Hillary PAC"e 5 bin dolar bağış yaptığı kaydedilmişti.

AA