Malatyalı İşadamları Derneği'nin 13. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyada yaşanan tüm sıkıntılara, krizlere, çalkantılara rağmen hedefleri doğrultusunda kararlı yürüyüşünü sürdürdüğünü söyledi.

Bir yandan Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberini kırmanın gayreti içindeyken, diğer yandan da ekonomi, yatırımlar, güvenlik, adalet, diplomaside çok önemli başarılara imza attıklarını dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Bir yandan terörle mücadele ediyoruz, bir yandan da ülkeyi büyütmeye çalışıyoruz. Büyüme rakamlarımızdan ihracata kadar ekonomide aldığımız sevindirici haberler bize geleceğimiz için güven veriyor. Çalışarak, üreterek, istihdam sağlayarak ülkesine, milletine katkıda bulunmak isteyen herkese devletimizin kapıları sonuna kadar açıktır.

Türkiye, zenginliklerini sadece belli kesimlerin elinde toplayan kimi ülkeler gibi garipleri, mazlumları, kimsesizleri yok sayan bir devlet anlayışında asla değildir, olmayacaktır da. Mümkün olduğu kadar gelirleri adil bir şekilde bölüştürme gayreti içerisinde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Özellikle sermayenin tabana yayılması ve girişimci, iş adamı sayımızı artırma noktasındaki teşviklerimiz ve tedbirlerimiz özellikle ekonomide olumlu olarak yansıyor."

Tüfenkci, son günlerde özellikle dolar üzerinden spekülatif hareketler yürütüldüğünü belirterek, "Bunun bir kısmı yurt dışındaki gelişmelerle alakalı olsa da esasında ekonomik anlamda doların bu kadar yükselmesini gerektirecek bir engel veya olağanüstü bir olay yok. Bizim, herkesin şu anda bir sakinleşmesi, sakin durması lazım ve göreceksiniz önümüzdeki haftalar içerisinde yine dolar, ateşi düşerek normal seyri içinde devam edecektir." ifadelerini kullandı.

 "Üretmeye odaklanmalıyız"

Üretmeye odaklanılması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, üretileni daha çok satmak, daha yeni pazarlara açılabilmenin hesapları içerisinde olunması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin milli gelirinin 236 milyar dolardan 860 milyar dolara, kişi başı milli gelirinin ise 3 bin dolarlardan 11 bin dolarlara yükseldiğini hatırlatarak, bu yükseliş yaşanırken ortaya çıkan zenginliğin herkes tarafından istifade edilmesini sağladıklarını ifade etti.

Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün insanımızın hayat şartlarının geçmişle mukayese edilmeyecek kadar iyi bir düzeyde olduğu, vicdan sahibi herkesin kabul edeceği bir gerçektir. Sene başından beri takip ettiğimiz ekonomik veriler göstermektedir ki ülkemiz ve ekonomimiz hedeflerine doğru yürüyüşüne daha kararlı ve daha istikrarlı bir şekilde devam edecek.

Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5,2, ikinci çeyrekteki yüzde 5,1 büyüme, üçüncü çeyrekteki gerçekten yüksek büyüme oranları ve son çeyrekteki büyüme rakamlarımızda Türkiye yüzde 6'ya yakın bir büyüme oranını yakalayacaktır İnşallah. Orta Vadeli Büyüme Planımızda da açıkça görüldüğü gibi bundan sonra da bu büyüme oranlarını sürdürülebilir hale getirmek ve almış olduğumuz tedbirlerle de her yıl yüzde 5'in üzerinde, yüzde 5,5-6'larda büyüme temel hedefimiz."