UZMANPARA/AJANSLAR

Tüm dünyada hisse senetleri, Çin hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesinin ardından, petrol fiyatlarındaki yüzde 5'lik düşüşün piyasaları tedirgin etmesi ile birlikte düşerken, tahviller değer kazandı.

Petrol, İran'ın yaptırımların kaldırılmasının ardından ihracata hazırlanmasının küresel arz fazlasını artıracağı endişesi ile düşüşünü üçüncü haftaya taşıdı. Brent petrolde kayıplar yüzde 5'i aşarken şu saatlerde fiyatlar 29 dolara sarktı. Brent petrol şu saatlerde yüzde 4.39 ekside 29.52 dolardan işlem görüyor.

BIST EKSİDE, DOLAR 3.04'ÜN ÜZERİNDE

Öte yandan ham petrol fiyatlarının 12 yılın en düşük seviyesine inmesi tüm dümnyada piyasalara şok dalgaları yolluyor. Avrupa borsalarında kayıpların yüzde 2'ye tırmandığı günde Borsa İstanbul 100 endeksi de (BIST 100) yüzde 1.17 düşüşle 71.101 puandan işlem görüyor.

Türkiye'nin Güneydoğusu ve komşu ülkelerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve Merkez Bankası'nın bazı para politikası adımlarını atmaktan siyasi nedenler ile kaçınmak zorunda kalabileceği endişeleri ile TL'de de satış baskısı devam ediyor.

Dün akşam saatlerinde 3.03 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne 3.0324/0340 seviyesinde başladı. Ardından 3,04'ün üzerine çıktı.