2015 yılından bu yana 8 ilde uygulanan esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğinin arttırılması amacıyla gerçekleştirilen ve ADAPTESK adı verilen proje kapsamında 7 ilde Yerel Ekonominin Liderleri ve Sosyal Ortaklar Buluşması adıyla toplantılar düzenlendi. Proje kapsamında 6 bini kadın olmak üzere 23 binden fazla esnaf ve sanatkarlar doğrudan mesleki eğitim aldı. Açılış konuşmasını TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yapacağı ADAPTESK Uluslararası Konferansı 6 Temmuz Perşembe günü düzenlenecek. Konferansta 2030 ADAPTESK Strateji Belgesi yerel, ulusal ve uluslararası uzmanlar nezdinde tartışmaya açılacak.  

Temmuz 2015’ten bu yana 8 ilde (Ankara, Gaziantep, Erzurum, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Ordu ve Bursa) uygulanan ve  sonuçları ülke genelinde yaygınlaştırılacak olan ADAPTESK Projesi kapsamında Uluslararası Konferans gerçekleştirilecek. 

Konferansa ayrıca 7 ilin esnaf ve sanatkâr odaları birliklerinin temsilcileri, yereldeki sosyal ortakların temsilcileri, TESK ve TESK’e bağlı federasyonların temsilcileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, KOSGEB, İŞKUR, MYK, SGK, Türk-İş, Hak-İş, Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, TOBB, YÖK, MEKSA ve akademinin değerli temsilcileri de katılarak katkı sunacaklar. 
 
“ESNAF VE SANATKAR YATIRIMLARIN YÜZDE 50’SİNİ YAPIYOR”

Konferansla ilgili yazılı bir açıklama yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye’de esnaf ve sanatkârların ağırlıklı olarak yer aldığı KOBİ’ler, çalışan sayısı bakımından toplam girişimlerin yüzde 99,9’unu, istihdamın yüzde 76’sını, katma değerin yüzde 54’ünü, yatırımların yüzde 50’sini ve üretimin yüzde 56’sını oluşturuyor. Ülke genelinde; kayıtlı 261 bin 259 kadın, 1 milyon 444 bin 663 erkek toplam 1 milyon 705 bin 922 esnaf ve sanatkâr, 1 milyon 834 bin 799 iş yerinde mal ve hizmet üretiyor” dedi. 
            
“ESNAFIMIZIN GEÇMİŞİ 900 YILLIK BİR GEÇMİŞE DAYANIYOR”

Esnaf ve sanatkarın Ahilik kurumu aracılığıyla 900 senelik bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Palandöken, “Ülkenin ekonomik ve sosyal yaşamında üstlendiği rol; esnaf sanatkârların geleceğe hazırlanmasını ve problemlerinin ivedilikle çözümlenmesini zorunlu kılıyor. Bu süreçte politika yapıcılardan yöneticilere, kamu kurumları, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden büyük işletmelere, eğiticilerden ailelere ve tüketicilere kadar toplumun tüm kesimlerinin aktif ve samimi bir sorumluluk üstlenmesi gerektiriyor.  Öte yandan pazarın küreselleşmesi, yeni teknolojiler ve değişen tüketici tercihleri de hem bireysel olarak Esnaf ve Sanatkârlar hem de bu süreçte aktif rol üstlenen TESK için de yeniden yapılanmayı gündeme getiriyor” dedi.