Turizm sektöründeki ağır kayıplar Merkez Bankası'nın da gündemine girdi. Merkez Bankası uzmanlarının, banka ve aracı kurum ekonomistlerine yaptıkları sunumda, azalan turizm gelirlerinin, dış denge üzerinde yapacağı olası olumsuz etkiye dikkat çekildi.

Merkez Bankası'nın ekonomistler için hazırladığı sunumda, "Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir" denildi.

Cari denge için bir diğer olumsuz gelişmenin de ihracat tarafında belirdiğine ilişkin bilgiye de yer verilen sunumda, "Yurt içi siparişler yakın dönemde toparlanırken, ihracat siparişleri zayıf seyrediyor" uyarısı yapıldı.

Sunumda ayrıca, "Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlanmakta" olduğu da anımsatıldı.

Merkez Bankası'nın, "son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlendiğine" ilişkin saptamasının da yinelendiği sunumda, "Çekirdek enflasyon göstergelerinde de iyileşme yaşanmakla birlikte bu göstergeler yüksek seviyelerini koruyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileşme belirginleşmiştir. Bununla birlikte, hizmet grubundaki yüksek enflasyon eğilimi ve birim işgücü maliyet gelişmeleri bu iyileşmeyi sınırlandırmaktadır. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandı; gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarında son haftalarda zayıflama gözlenirken, risk primi göstergeleri bir miktar arttı. Merkez Bankası sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdi."

DHA