ABD Merkez Bankası (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, dün yaptığı konuşmada Fed'in kademeli faiz artışına, piyasa beklentilerine aşırı tepki vermeden devam etmesi gerektiğini söyledi. Kaplan'ın açıklamaları ve dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentileri karşılaması sonrasında dolar endeksinin sınırlı da olsa yükselmesi dikkati çekerken, pay piyasaları da pozitif seyrini sürdürdü.

Dün ayrıca ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, 2018 mali yılına yönelik bütçe planına dair ilk detaylar, Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi (OMB) yetkililerinin yaptığı telekonferansta açıklandı. Bütçe planında savunma harcamalarının 54 milyar dolar (yüzde 9,2) artırılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Telekonferansın ardından pay piyasalarında savunma sektörü başta olmak üzere hisse bazlı hareketler öne çıkarken, buna bağlı olarak Dow Jones ve S&P 500 endeksi tarihi kapanış rekorlarını sırasıyla yüzde 0,08 ve yüzde 0,10 daha geliştirdi, Nasdaq endeksi de yüzde 0,28 değer kazandı.

Analistler, bu gece Trump'ın Kongre'de yapacağı ilk konuşmada ekonomide atacağı adımlara ilişkin ipuçlarının aranacağını belirterek, ayrıca Fed üyelerinin konuşmalarının da hafta boyunca piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade etti.

Bugün Fed üyelerinden John Williams'ın saat 23.30'da konuşma yapması beklenirken, büyüme ve kişisel tüketim harcamaları başta olmak üzere veri trafiği de yoğun olacak.

aa