ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2018-2020 döneminde bazı spesifik sektör ve alanlara yoğunlaşacaklarını belirterek, "Özellikle ithal girdisi yüksek olan alanlara, daha fazla destek veren mekanizmalar geliştireceğiz. Üretim ve ihracatımızın, ithalata olan bağımlılığının azaltılması yönünde tedbirlerimiz söz konusu olacak." dedi.

Elvan, JW Marriott Otel'de Tekfen İnşaat organizasyonunda düzenlenen, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) 176. Geleneksel Toplantısı'na katıldı.

Küresel inşaat sektörü büyüklüğünün 2015 yılında yaklaşık 9 trilyon dolar iken, 2030 yılında yaklaşık iki katına çıkacağının tahmin edildiğini dile getiren Elvan, sektörün ekonomik canlanmaya hızlı ve etkili katkı sağladığını söyledi.

Elvan, inşaat sektörünün son 15 yılda özellikle küresel koşulların belirleyici etkisiyle büyüme performansı gösterdiğine işaret ederek, "2002 yılından itibaren büyüme eğilimine giren sektör, 2007 yılına kadar oldukça yüksek bir büyüme performansı ortaya koymuştur. 2008 ve 2009 yıllarında küresel krizin etkisiyle bu performans biraz yavaşlasa da 2010 yılından itibaren tekrar toparlanarak büyüme hızını yükseltmiştir. İnşaat sektörü istihdamı ise son 10 yıllık dönemde belirgin bir artış eğilimi göstermiştir. Sektör istihdamı 2017 yılı Nisan ayında son on yılın zirvesine çıkmış ve yaklaşık 2 milyon 200 bin kişiye ulaşmıştır. Sektörün toplam istihdam içindeki payı da son on yılda yükselmiş ve 2006 yılında yüzde 6 iken 2016 yılında yüzde 7,3 olmuştur." diye konuştu.

Türk müteahhitlerin, 1972 yılından bu yana 118 ülkede toplam 346 milyar dolara yaklaşan 9 binden fazla proje taahhüdü üstlendiğine dikkati çeken Elvan, bu faaliyetler sonucunda müteahhitlik firmalarının kayda değer bir konum elde ettiğini vurguladı.

- "OVP'deki temel yaklaşım: Makroekonomik istikrar"

Elvan, inşaat sektörünün büyümesi için 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da da (OVP) belirli politika ve tedbirler öngördüklerine değinerek, "Bu kapsamda inşaat izin süreçlerini kısaltacak ve inşaat ruhsatlarını tek imzayla vereceğiz. İnşaat teknik mevzuatı ile malzeme standartlarının uluslararası uygulamalar dikkate alınarak güncellenmesini ve yenilikçi uygulama ve malzemelerin kullanılmasını teşvik edeceğiz. İnşaat sanayisinde yerli girdi kullanımını, yenilikçi şartname ve sözleşmeler yoluyla artıracağız. Yapı denetim alanındaki uygulamaların geliştirilerek güncel standartlar dahilinde yapım kalitesinin etkili bir şekilde izlenmesi ve denetlenmesini sağlayacağız. Kentsel dönüşümü, yerli imalat sanayi için yenilikçi ürünlerin üretilmesi yönünde değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

İş gücü niteliğini artırıcı ve kayıt dışılığı azaltıcı tedbir ve çalışmaları olduğunu anlatan Elvan, bunları sonuçlandırıp nihai hale getireceklerini kaydetti.

Elvan, 2018-2020 döneminde bazı spesifik sektör ve alanlara yoğunlaşacaklarına bildirerek, "Özellikle ithal girdisi yüksek olan alanlara, daha fazla destek veren mekanizmalar geliştireceğiz. Üretim ve ihracatımızın, ithalata olan bağımlılığının azaltılması yönünde tedbirlerimiz söz konusu olacak." dedi.

- "Yeni iş yasasına ihtiyaç var"

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu da ülke sınırlarında gerçekleşen olaylar nedeniyle Türkiye'nin önemli günler yaşadığını, ancak hükümetin sağduyulu ve etkili dış politikalarıyla bu sürecin aşılacağına inandığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin 9 aylık süreçte oldukça iyi bir performans sergilediğini anlatan Koloğlu, ülkenin yılın ilk 6 ayında 5,1 büyüdüğünü kaydetti. Bunun önemli fakat yeterli olmadığını vurgulayan Koloğlu, "Hükümetimiz Orta Vadeli Programda; makro ekonomik i̇stikrarın sağlanması, beşeri sermaye ve i̇ş gücünün kalitesinin artırılması, yüksek katma değerli üretimin yaygınlaştırılması, i̇ş ve yatırım ortamının i̇yileştirilmesi, kamuda kurumsal kalitenin artırılmasını hedeflemiştir. Programın uygulanmasında tüm tarafların duyarlılıkla üzerine düşen görevleri yerine getireceğine inanıyoruz. İnşaat sektörü olarak biz de üzerimize düşen görevi yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Koloğlu, İNTES olarak sektörde nitelikli ve kayıtlı iş gücü istihdamının önemini her platformda vurguladıklarının altını çizerek, "Vergi ve SGK prim aflarının da kayıt dışını etkilediği bir gerçektir. Bu gidişatı engellemek ve daha fazla kayıtlı istihdam için yeni bir iş yasasına ihtiyaç vardır. Ayrıca asgari ücret kavramı yeniden gözden geçirilmelidir. İstihdam teşvik sistemleri basitleşmeli ve uygulanabilir hale getirilmelidir." şeklinde konuştu.

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı ise 1956 yılından beri Türkiye'de, 1977'den bu yana ise yurt dışında önemli projelere imza attıklarını anlattı.