ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ovaköy ve Fişhabur sınır kapılarının açılmasını sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "Biz Irak'ın gümrük kapılarından bu ülkeye giren tüm malların tek söz sahibinin ve kural koyucusunun Irak hükümeti olduğuna inanıyor ve bu yönde her türlü girişimi destekliyoruz. Başka bir otorite tarafından vergi ve standartlar uygulanmasına karşıyız." dedi.

Zeybekci, Irak Planlama Bakanı ve Ticaret Bakanı Vekili Selman Ali el-Cumeyli ve beraberindeki heyetle görüştü.

Türkiye ve Irak'ın, fırsatların en üst seviyede bulunduğu iki ülke olduğuna işaret eden Zeybekci, "Coğrafya, tarih, manevi değerlerimiz, ticari ve ekonomik menfaatlerimiz bunu emrediyor. Bunu maksimum düzeyde değerlendirebildiğimiz kanaatinde değilim ama inanıyorum ve bütün kalbimde diliyorum ki maksimum düzeyde bunu mutlaka değerlendireceğiz. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri çok derin ortaklıklar haline dönüştürmek birinci hedefimiz." diye konuştu.

Zeybekci, iki ülke ticaret hacminin, geçen yıl 2016'ya göre yüzde 15'e yakın oranda arttığına dikkati çekerek, "Bu rakam 2012-2013 rakamlarının çok altında. 2018 yılının, en azından 2012-2013 rakamlarına ulaşacağı yıl olmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Dünyada, terörün ülkelere ekonomik anlamda neye mal olduğunu en iyi bilen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Türkiye, yaklaşık 40 yıldan beri can kaybı ki bunun asla ekonomik karşılığı yoktur, on binlerce vatandaşını teröre şehit, kurban vermiş bir ülke. Yine aynı coğrafyada birilerinin maşası olarak Türkiye'ye karşı bölücü faaliyetlerde bulunan terör örgütünün, Türk ekonomisine, Türkiye'ye, Türk insanının refahına olan maliyeti yüz milyarlarca dolardır ki bizim hesaplamalarımıza göre 1 trilyon dolara yakındır. Kaybettiğimiz canların bedeli ölçülemez ama Irak ve Türkiye'nin bağımsızlığının ve bütünlüğünün bedeli ve karşılığı yoktur. Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını kayıtsız şartsız destekliyoruz."

Zeybekci, iki ülke sınırındaki Ovaköy ve Fişhabur kapılarının açılmasını sonuna kadar desteklediklerinin altını çizerek, "Biz Irak'ın gümrük kapılarından bu ülkeye giren tüm malların tek söz sahibinin ve kural koyucusunun Irak hükümeti olduğuna inanıyor ve bu yönde her türlü girişimi destekliyoruz. Başka bir otorite tarafından vergi ve standartlar uygulanmasına karşıyız. Farklı standart ve çifte vergi uygulayanlara karşı da önlemlerimiz olacaktır. Karşı mukabele önlemlerimizi kendisi ile konuşup karar vereceğiz ve uygulamaya koyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Ovaköy Sınır Kapısı'nın en kısa sürede açılması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Teknik hazırlıkların hızlı şekilde devam ettiğini düşünüyorum. Yerinde incelemelerde de bulunalım gerekirse, birkaç ay içinde, en kısa sürede burasını açmayı mümkün görüyorum." dedi.

- Türk şirketlere imar daveti

Konuk Bakan Cumeyli de Türkiye'nin Irak'ın en büyük ticaret ortağı olduğuna işaret ederek, Irak halkının, kaliteli olması nedeniyle Türk mallarını tercih ettiğini ve şirketlerine güven duyduğunu söyledi. Ticari ilişkilerin, yeniden 2012 yılındaki gibi tavan yapmasını temenni ettiklerini vurgulayan Cumeyli, şunları kaydetti:

"Irak son dönemde DEAŞ belasından kurtuldu. Şu anda güvenlik kaygıları çok azalmış durumda. Irak uzun zamandan beri terör örgütlerine karşı büyük mücadele verdi. Ülkede çok hasar kaydedildi, Irak'ın altyapısında tahribat meydana geldi. Irak şu anda yeniden imar hamlesini başlatmış durumda. DEAŞ terör örgütünün verdiği zararın 100 milyar dolar civarında olduğunu söyleyebiliriz. En büyük zararlarımız altyapıda. Bu altyapının yeniden yapılması bizim için çok önemli. Bizim istediğimiz artık Türk şirketlerinin Irak'ın yeniden imarı çalışmalarına katılmaları."

Cumeyli, iki ülke arasında, Ovaköy'de kurulacak yeni bir sınır kapısının bir an önce açılmasını beklediklerini ifade etti. Bu kapının çifte vergilendirmeyi önleyeceğini ve Irak'a malların daha hızlı girmesini sağlayacağını vurgulayan Cumeyli, "Irak gerçekten yatırımlar konusunda fırsatların olduğu bir ülke. İsteğimiz, Türk yatırımcıların Irak'a gelip çalışmaları. Bir engel varsa bu engellerin çözümü için buradayız." diye konuştu.

Zeybekci, basına kapalı devam eden görüşmenin ardından, mevkidaşı Cumeyli onuruna Bakanlıkta yemek verdi.