Uluslarası derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'ye ilişkin değerlendirmesini yayınladı. Kurum, Türkiye'nin kredi notunu "BBB -" görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti. Ekonomistler, Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve durağan görünümü değiştirmeyeceğini tahmin etmişti.

KARARIN GEREKÇESİ

Açıklamada, teyit kararına Türkiye'nin mali disiplinini 2015'te gerçekleşen iki seçime rağmen korunması gerekçe gösterilirken, şu ifadelere yer verildi:
"Mali disiplin 2015'te iki çekişmeli seçime rağmen korundu. Genel kamu açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 1,3'den yüzde 1,2'ye düştü. Bunun sonucunda, aynı kredi notuna sahip olan ülkelerde ortalama yüzde 42,6 seviyesinde bulunan kamu borcu/GSYH oranı 2015 sonu itibarıyla yüzde 32,6'ya geriledi."

SIĞINMACILAR VE SAVAŞA DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan, açıklamasında sığınmacılara ve artırılan güvenlik önlemlerine yönelik harcamaların bütçe üzerinde baskı yaratabileceğine işaret eden Fitch Ratings, ayrıca jeopolitik görünümün de kötüleştiğini ileri sürdü.

2015'DE AYNI NOTU VERMİŞTİ

Fitch, 2015 yılının son not değerlendirmesinde de Türkiye'nin kredi notunu "BBB -" ve görünümü "durağan" olarak teyit etmişti.

DİĞER KREDİ KURULUŞLARININ VERDİĞİ NOTLAR

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Mayıs 2013'te yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış, 2014 başında Türkiye'nin görünümünü negatife çekmişti. Geçen yılın son ülke kredi notu değerlendirmesinde Moody's, kredi notu "Baa3", görünümü "negatif" olarak korumuştu.

Standard & Poor's (S&P) ise Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu teyit etmiş, görünümü de "negatif" açıklamıştı.