İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin büyüme öngörüsünü sık sık revize etmesine ilişkin, “Hani komşunun tavuğu kaz görünüyor ya bizimkilerin gözü onlarda. Onlar ne diyecek? Ya bu ateşin, fırının içinde yetişen kendi evlatlarının ne dediğine baksana." dedi.

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Özbekistan ile Türkiye’nin ilişkilerinin üzerine titrediklerini söyledi.

İki ülke ilişkilerini istenilen seviyeye çıkarmanın kendileri için bir emanet olduğunu ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Ben profesyonel olarak çalışırken ve kendi işimdeyken iki farklı duygu içindeydim. Profesyonel olarak çalışırken sabahlara kadar işin başında beklerdim, gün doğuşunu şirkette üretim bandının başında beklerdim, çünkü emanetti. Yöneticimiz demez ama yine de 'Kendi işi olsaydı böyle yapmazdı’ demesin diye işleri bu hassasiyet ile takip ederdik. Kendi işimizi kurduktan sonra bazen dersin ki 'Nasip bu kadarmış canım.' Burada hata yapma şansımız yok. Özbekistan ile ilişkilerimizi Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Başbakanımızın direktifleriyle bizzat takip ediyoruz. En iyi, uzun vadeli ilişkiler karşılıklı menfaatlerin zirvede buluştuğu ilişkilerdir. Ticarette de böyledir. Ekonomi Bakanı olarak, Özbekistan’ın ticari ve ekonomik menfaatlerini emanet bilinci ile belki onların bakanlarından daha hassas takip edeceğim.”

- "Gelin Özbekistan’ın yeniden yapılanmasını beraber yapalım”

Nihat Zeybekci, Türkiye’nin her şeye rağmen, başına gelen her türlü ihanete ve işgal girişimine, etrafındaki ateş çemberine, içeride 'Ha bugün, ha yarın bir şey olacak' diyen felaket tellallarına rağmen 2016’daki büyüme performansının belli olduğuna dikkati çekerek, "Derecelendirme kuruluşları veya ekonomi enstitüsü ve kurumlarının kendi öngörülerini güncellemeye yetişemedikleri bir büyüme, bir ihracat performansı… Bununla beraber dünyada müteahhitlik hizmetleriyle turizmdeki yeniden eskiye dönme gayretleri… Böyle bir ekonomik platformda diyoruz ki 'Gelin bu işi beraber yapalım. Gelin Özbekistan’ın yeniden yapılanmasını beraber yapalım." şeklinde konuştu.

Özbekistan’ın konvertibiliteyi kabul ettiğini anımsatan Bakan Zeybekci, Özbek parasının serbest bırakıldığını, şimdi daha liberal ekonomiye doğru gideceklerini bildiklerini kaydetti.

Zeybekci, dün Ankara’da 21 anlaşmanın imzalandığını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Tercihli ticaret anlaşması görüşmelerine hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bunun çerçeve anlaşmasını imzaladık. Ziraat Bankası, şu ana kadar yüzde 50 hissesine sahip olduğu Özbekistan’daki bankanın diğer hisselerini de satın alarak tam anlamıyla bütün bankacılık faaliyetlerini yapabilecek hale geldi. Geçen yıl 142,3 milyar dolar olan ihracatımızı bu yıl inşallah 158 milyar doların üzerine taşıyoruz. Bu bir tesadüf değil, bu kendiliğinden olan bir şey değil. 18 Temmuz 2016’da Türk finans sistemi nasıl dimdik ayakta ve normale döndüyse, biz de hükümet olarak normale döndük. İhracat destek ve teşviklerimizle Türkiye’de ihracat seferberliği başlattık."

Bunların en önemlilerinden birisinin Eximbank olduğuna işaret eden Zeybekci, hükümet olarak Eximbank’ın sermayesini 3,7 milyar liradan 10 milyar liraya çıkardıklarını, bu yılın sonu itibarıyla toplam ihracatın yüzde 25’inden daha fazlasını doğrudan finanse eder hale getirdiklerini kaydetti.

Zeybekci, Türk Eximbank’ın şu an itibarıyla toplam ihracatı finanse edebilmesi yüzdesi ve kabiliyeti olarak dünyada ikinci sırada olduğunu belirterek, "Bu alanda bir numara Güney Kore... Hedefimiz, 2018 yılında Türk Eximbank’ını Güney Kore Eximbank’ının önüne geçirerek ihracatımızın yüzde 30’unu exim kaynaklarıyla finanse etmek. Eximbank’ı şimdi Özbekistan’da da harekete geçiriyoruz. Bununla ilgili anlaşmayı imzaladık. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde önemli rol üstlenecek." diye konuştu.

Özbekistan’ın 35 milyon nüfusuyla coğrafyanın gelecek vadeden ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Zeybekci, dünyanın bütün demir yolları, kara yolları, otoyolları, hızlı tren hatları ve hava yollarının bir araya gelmesi halinde Türkiye’nin Özbekistan ile olan manevi bağları sağlayamayacağını söyledi.

Zeybekci, Özbekistan’da vizelerle ilgili inanılmaz bir rahatlamanın başladığını belirterek, "Özbekistan Cumhurbaşkanı dün vizelerle ilgili 'Bu gidişin sonu tamamen serbestiyettir' dedi. Benim onlara en hararetli önerim buydu." ifadesini kullandı.

Türk Hava Yolları ile ilgili de önemli anlaşmaların imzalandığını anımsatan Zeybekci, Türkiye’nin yatırım potansiyeli ve fırsatları hakkında bilgi verdi. Zeybekci, Özbekistan’daki fırsatların önemsenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Avrupa hala istediği enflasyon seviyesini yakalamadığı için sıfır faizle devam edecek. Biz söylediğimiz zaman hafif böyle dikkate alınmıyor ama başkaları bizden 6 ay-1 yıl sonra söylediği zaman dikkate alınmaya başlanıyor veya onlar daha itibar görüyor. Para politikalarıyla ilgili aynı şeyleri söyledik. Bunları Türkiye ve Özbekistan’ın geleceğiyle ilgili politikalardaki tutarlılığın altını çizmek için söylüyorum. ABD Merkez Bankası faiz artıracak diye 3 yıldan beri başımızın etini yiyorlar. Artıramayacaklar, artıramazlar da... Çünkü aşırı değerli dolar, Amerika ihracatı ve üretimi için tehlikelidir. Onların rekabet gücünü elinden alır. Avrupa toparlanana kadar da sıfır faizlerden çıkamaz, likidite bolluğundan ayrılmaz. Türkiye ile ilgili öngörülerde de bizim söylediklerimizi ne olur dikkate alın. Asla ve asla Türkiye’nin, likiditesi veya finans güçlüğüyle ilgili bir problemi olmaz. Bunu hep söyledim. Türkiye’nin kısa vade kamu ve özel sektör mükellefiyetlerini bir yıl boyunca yerine getirmeme gibi bir problemi yok. Yeterli rezervi ve altyapısı vardır. Hepiniz iş dünyasından geliyorsunuz böyle bir şirket tefeciye düşer mi? Böyle bir şirketin spekülasyona tabi tutularak ekstra maliyetlere katlanması sağlanır mı? Mümkün değil. Onun için işimize gücümüze bakalım.”

Türkiye’nin bu yıl 3. çeyrekte büyümede dünyada, G20 ve OECD üyesi ülkeler içerisinde bir numara olacağını ifade eden Zeybekci, "Türkiye, yüzde 6’nın çok rahat üzerinde yıl sonu büyümesini tamamlayacak. Türkiye, yüzde 11-12 aralığında ihracatını artırma başarısı elde edecek. Dünyada nominal 17. büyük ekonomi olan, satın alma gücüne göre 13. büyük ekonomi olan devasa bir ekonominin bu performansı her türlü takdirin üzerindedir. Bunu yılbaşında bütün 7-8 derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin büyümesini yüzde 2-2,5 öngörüyor. Mayıs sonunda bir daha revize ediyor, yüzde 3,5-4 aralığına getiriyor. Ekimde bir daha yüzde 4,5-5 aralığına getiriyorlar. Hani komşunun tavuğu kaz görünüyor ya bizimkilerin gözü onlarda. Onlar ne diyecek? Ya bu ateşin, fırının içinde yetişen kendi evlatlarının ne dediğine baksana. Biz bu işin içindeyiz. Türkiye 'artık mazeret yok yola devam' diyor." şeklinde konuştu.