Ekim ayı darbe girişiminin yaşandığı Temmuz 2016'dan bu yana yerlilerin en çok döviz bozduğu ay oldu.  Merkez Bankası'nın verilerine göre ekim ayında yerli tasarruf sahiplerinin döviz mevduatlarında 5,6 milyar dolarlık bir gerileme görüldü. Aynı zamanda bu ay, yerlilerin tüm haftalarda dövizbozduğu ay olarak dikkat çekti.

DÖVİZ MEVDUATINDA 9,7 MİLYAR DOLAR GERİLEME OLDU

15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminin ardından, dolar kurunun hızlı yükselmesiyle yerli tasarruf sahiplerinin döviz mevduatlarında hızlı bir gerileme görülmüştü. Darbe girişiminin yaşandığı 2016 Temmuz'unda yerlilerin döviz mevduatları 9,7 milyar dolarlık bir gerileme göstermişti.

Sonrasında  Türkiye boz doları kampanyasıyla da dolarizasyonun hızlanmasına karşı bir hamle yapmıştı. Fakat bu yılın ekim ayında görüldüğü kadar döviz mevduatlarında büyük bir gerileme kaydedilmemişti.

DOLARIN YÜKSELMESİ ETKİ ETTİ

Ekim ayında yerlilerin döviz mevduatlarından vazgeçmesinde dolar kurunun hızlı yükselmesi önemli rol oynadı. Ekim ayı başında 3,55 seviyesinde olan dolar/TL kuru,  Türkiye'yi negatif ayrıştıran haber akışı ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle ay içerisinde 3,85 seviyelerine kadar yükselmişti. (BUSİNESSHT)