Dün güne 3,0215 seviyesinden başlayan ve 3,0345'e kadar yükselen dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yapması ve petrol fiyatlarındaki toparlanmayla 3,0050'ye kadar geriledi.

Bugüne dünkü kapanış seviyesi olan 3,0083'ten başlayan dolar/TL, gün içinde 3,0170'e kadar yükseldi. Dolar/TL, 3'ün altına gerileyerek 2,9934'le yaklaşık 3 haftanın en düşüğünü gördü.

Analistler, yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt dışında ise bugün sonuçlanacak Fed toplantısından iyimser sinyaller gelmesi halinde küresel piyasalarda risk iştahının artacağını ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını sağlayabileceğini kaydediyor.

Teknik olarak dolar/TL'nin 2,9850'nin destek konumunda olabileceğini ifade eden analistler, olası yükselişlerde 3,0150- 3,0250 - 3,0350 seviyelerinin direnç olarak takip edilebileceğini dile getiriyor.

FED'DEN GELECEK SİNYALLER KRİTİK
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'ta yaklaşık 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımının ardından bu akşam saat 21.00'de yapacağı açıklamada vereceği sinyaller, özellikle gelişmekte olan piyasaların seyri için önemli olacak.

Yurtiçinde açıklanacak önemli bir verinin bulunmadığı bugün, Fed öncesinde ise saat 17.00'de açıklanacak olan ABD yeni konut satışları izlenecek.

Düşen petrol fiyatları ve gittikçe kötüleşen Çin ekonomik görünümünün ekonomi politikalarını nasıl etkileyeceğini görmek için Fed'in Ocak toplantısına bakmak yeterli olacak. Küresel büyümenin yavaşladığına yönelik endişeler yaklaşık son 10 yılın ardından ilk defa Aralık ayında faiz artıran Fed'in ileride yapacağı faiz artışlarındaki hızın sorgulanmasına yol açıyor.

MART'TA FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ AZALDI
Fed'in Mart ayında faizleri artıracağına dair beklentiler şimdiden azalmaya başlarken, Reuters anketine katılan ekonomistler daha önce 2016 yılı için dört faiz artışı beklerken, bu beklentiler şimdi üçe düştü.

ASYA YİNE EKSİDE
Asya borsaları bazı göstergelerin temkinli olunması gerektiği sinyallerini vermesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşün yeniden kendini göstererek bugün açıklanacak olan Fed faiz toplantısı sonucu öncesinde hassasiyeti artırmasıyla beraber erken saatlerde gerçekleştirdiği kazançları geri verdi.

Petrol fiyatları kâr satışlarının ardından bugün yüzde 2'ye varan değer kayıpları yaşarken, petrolün varil fiyatı yeniden 30 dolara doğru geriledi. Petrol fiyatlarındaki gerilemede ABD ham petrol stoklarındaki artış ve Çin ekonomisine yönelik endişeler de etkili oldu.

Brent ham petrolün varil fiyatı 51 sent değer kaybederek 31.29 dolara inerken, seans içerisinde 31.20 dolara kadar geriledi.