Fed'in bu yıl içinde faiz artışı yapacağına dair beklentilerin artması doların küresel anlamda güç kazanmasına neden olurken Türk Lirası da dolar karşısında değer kaybediyor.

Dün ABD'de konut satışlarının 9 yılın en yükseğine yakın seviyede kalması ve PMI hizmet endeksinin bir yılın zirvesine yükseldiğini gösteren veri, Fed'in Aralık ayına kadar faizleri artırma beklentilerini destekledi.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ

Gelişmekte olan ülke paraları da dolar karşısında değer kaybediyor. Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı%0.6 ile en fazla değer kaybeden ikinci para birimi.

Morhipo.com | Hemen Al !
44,90 TL
Morhipo.com | Hemen Al !
39,90 TL
Morhipo.com | Hemen Al !
29,75 TL

JEOPOLOTİK RİSKLER ARTTI

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend'in Suriye'deki Rakka operasyonda YPG'nin de rol alacağını açıklaması üzerine dolar 3.10 sınırını geçti.

3.10 SINIRINI GEÇTİ

Yükseliş eğilimini bugüne de taşıyan dolar/TL, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 3,10'u aşarak 3,1054'ü gördü. Saat 10.15 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,8 yükselişle 3,1050, avro/TL yüzde 0,8 artışla 3,3875, sterlin/TL ise yüzde 0,50 primle 3,7910'dan işlem görüyor.

FAİZ KARARI DOLARI DÜŞÜRMÜŞTÜ

Başkanlık sistemi tartışmalarının döviz piyasalarında yarattığı tedirginliğin etkisiyle geçen hafta 3.1140 liralık tarihi zirveye tırmanan dolar, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

DOLAR DAHA FAZLA DEĞERLENECEK Mİ?

Analistler, Fed'in aralık ayında faiz artıracağına ilişkin beklentilerin yükselmeye devam ettiğini, bunun da uluslararası piyasada dolar talebini artırdığını dile getiriyor. Dolar endeksinin 99 seviyelerinde dengelendiğini hatırlatan analistler, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki zayıf görünümünün dünden beri belirginleştiğine dikkati çekiyor.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,10'un üzerinde kalınması durumunda, tarihi zirvesi konumunda olan 3,1140 direncinin gündeme gelebileceğini, 3,10'un altında ise 3,07-3,08 bandına kadar geri çekilmelerin görülebileceğini tahmin ediyor.