Dolar haftabaşındaki 2,80-81 seviyelerinden 2,87'nin üzerine tırmandı. Yükselişte bugün kredi notuyla ilgili piyasa kapanışı sonrası açıklama yapacak olan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bankacılık değerlendirmesinin etkisinin olduğu ifade ediliyor. Bugün 2,87 seviyesini aşan dolar son olarak dengelendi ve 2,85 seviyesinden işlem görüyor. Bugün piyasalar Moody's'ten gelecek not değerlendirmesini yakından takip edecek.

DOLAR 2.87'YE KADAR YÜKSELDİ

Dün akşam 2.85'in hafif üzerinde olan dolar/TL, güne anlamlı bir değişim göstermeyerek 2.8539/2.8550 seviyesinde işlem gördü. Dolar sonraki işlemlerde 2,8706 seviyesine kadar yükseldi.

Dolar hafta başında 2,81 seviyesinden işlem görüyordu. Euro/TL ise 3.2416/3.2436 seviyesinde bulunuyor.

NEDEN YÜKSELDİ?

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Fed'in güvercin tutum sergiliyor olması küresel bazda temkinli bir dolar hareketine neden oldu, ancak bunun yansımaları içeride kur hareketinde görülmedi. Daha önce 2.80 seviyelerine kadar gerileyen dolar kuru, hafta içinde Moody's'in bankacılık raporu ve siyasi kanattan gelen radikal faiz indirimi açıklamasının ardından 2.85 seviyelerine yükseliş gösterdi. Moody's kredi notu değerlendirmesi öncesinde ise TL, gelişen ülke para birimleri arasında yine değer kaybeden tarafta yer aldı ve kur 2.87 seviyelerini gördü. Hafta içinde yayınlanan bankacılıkla ilgili Moody's raporunda da bazı olumsuz nitelikte uyarılar vardı. Eğer Moody's bir revizyon yapacaksa negatif olan görünümü durağana çeker, bizim beklentimiz ise notun en düşük yatırım yapılabilir seviye olan Baa3, görünümün ise negatif olarak teyit edilmesi yönündedir" dedi.

ABD Merkez Bankası ( Fed) faiz artışlarına ilişkin gelen açıklama ve verilerin küresel piyasalarda yarattığı dalgalanmaları yansıtmaya devam eden kur ve faizde Merkez Bankası başkanı ve üyelerine ilişkin atamalar ile Moody's tarafından bugün piyasa kapanışı sonrasında açıklanması beklenen ülke not güncellemesi gündemin ana maddelerini oluşturmayı sürdürüyor.

Cuma günü Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bugün Türk bankalarının 2019'da uygulanmaya başlanacak Basel III kuralları öncesi sermaye artırımına ihtiyacı olabileceğini söyledi.