ABD Merkez Bankası ( Fed) Başkanı Janet Yellen'ın cuma günkü konuşmasının ardından küresel piyasalarda artan dolar talebi, dolar endeksinin 98,0'in üzerini test etmesine neden olmuştu. Dolar/TL'de buna bağlı olarak cuma günü gördüğü en düşük 3,0720 seviyesinden yükselişe geçerek haftayı 3,09'un hemen üzerinde tamamladı.

Yeni haftaya yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, saat 10.15 itibarıyla 3,0915'ten alıcı bulurken, avro/TL yüzde 0,2 artışla 3,3980, sterlin/TL yüzde 0,1 primle 3,7690'dan işlem görüyor.

OPERASYON TAKİP EDİLECEK

Analistler, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonu nedeniyle jeopolitik risklerin tekrar gündeme geldiğini belirterek, bugün bölgeden gelecek haber ve açıklamaların takip edileceğini, ayrıca yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi, yurt dışında ise Avro Bölgesi enflasyon ve ABD sanayi üretimi verilerinin izleneceğini ifade ediyor.

DİRENÇ NOKTALARI

Teknik açıdan, dolar/TL'nin, 3,10 - 3,11 aralığının önemli direnç olarak öne çıktığını kaydeden analistler, 3,0750'nin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 3,05'in gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. Bu hafta perşembe günü açıklanacak TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarının TL varlıklara olan talebi önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkati çeken analistler, avro/dolar paritesinin orta ve uzun vadeli önemli desteği olan 1,0950 seviyesine yaklaştığı için piyasalarda tedirginliğin arttığını dile getiriyor.

Avro/dolar paritesi bugün 1,0964'e kadar gerilemesinin ardından şu dakikalarda 1,0980 seviyesinde dengelendi.