Genelkurmay Başkanı'nın dün Rus ve ABD'li mevkidaşları ile görüşmesinin jeopolitik riskleri azaltacağı algısı, Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu sürdürmesi ve gelişmekte olan piyasalardaki iyimser seyrin etkisiyle gerileyen dolar/TL yönünü yukarı çevirdi. Dün saat 17.59'da 3.6811/3.6830 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah güne 3.68 seviyesinden başladı. Kur sonlarında yükselerek en yüksek 3.7218 seviyesini gördü. Dolar/TL saat 12.03 itibarıyla 3.7210 seviyesinden işlem gördü.

EURO DA YÜKSELİYOR

Euro/TL ise en yüksek 3.9281 seviyesini görürken şu sıralarda 3.9250 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Küresel bazda USD, Cuma günü gelecek olan ücretler verisi öncesinde konsolide olurken; içeride kur hareketinin 3,70 üzerinden 3,67'ye doğru gerilediğini gördük. Bir yandan USD; Fed'in 15 Mart'ta faiz artıracak olmasından güç alırken, diğer yandan TRY'nin gün içinde değer kazanmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Tahvil piyasasında iki gündür devam eden ihalelere gelen iyi talep ve faizlerin düşme eğiliminde olması, Merkez Bankası'nın piyasa sıkılaştırması ile efektif fonlama oranının %10,62'ye gelmesi ve önümüzdeki hafta Fed'in faiz artırmasının akabinde TCMB'nin de faiz artırımı yapabileceği ihtimali. Beklenenden hızlı bir şekilde çift haneye yükselen enflasyon ve Fed'in faizleri artırması MB'yi de hamleye doğru itebilir. Bu kapsamda fiyat istikrarını sağlamak amacıyla geç likidite penceresinde ve gecelik borç verme faizinde bir artırıma gidebileceği ihtimaller dahilindedir"

ENFLASYON DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GİRECEK

TCMB Başkanı bugün Denizli'de yaptığı konuşmada son dönemde alınan para politikası tedbirlerinin hedeflenen sonuçları verdiğini söyledi. Çetinkaya "Sıkı parasal duruşun da katkısıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir. İkinci yarıda baz etki azaldıkça enflasyon daha makul seviyeye gelecek" dedi.

SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Türkiye'de Ocak ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi aylık %1.3, yıllık %2.6 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

KRİTİK VERİLER

Öte yandan saat 16.15'te ABD ADP özel sektör istihdam, saat 16.30'da ABD istihdam maliyetleri ve verimlilik verileri açıklanacak.
Piyasalar asıl olarak ise Cuma günü açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verisi ile gelecek haftaki Fed ve TCMB toplantılarını bekliyor.

Fed para politikası toplantısını 14-15 Mart'ta yapacak. Son günlerde Fed Başkanı Janet Yellen dahil olmak üzere üst düzey yetkililerden gelen para politikasındaki sıkılaştırma yanlısı açıklamalar yatırımcıların faiz artırımı beklentilerinin hızla güçlenmesine neden oldu.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı eski 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.27, valörde son işlemde yüzde 11.17 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.44, valörde son işlemde yüzde 11.39 seviyesindeydi.