Dolar/TL, ABD seçimlerine ilişkin beklentilerin hafta başında gelişmekte olan piyasalarda yarattığı küresel iyimserliğe rağmen artan iç siyasi tansiyonla 3.1850'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

TARİHİ ZİRVEYİ GÖRDÜ

Güne 3,1770 seviyesinden başlayan dolar/TL paritesi, siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler Fed'den faiz artışı beklentileriyle 3,18'i de aşarak rekor kurdu. En yüksek 3,1850 seviyesine kadar çıkan kur, şu sıralarda 3,1810 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar, son rekorunu dün 3,17'yi aşarak kırmıştı.

UZMANLAR NE DİYOR?

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan'ın değerlendirmesi;

Küresel piyasalar ABD seçimlerine odaklanmışken Dolar/TL'de rekor kırmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi aday Trump'ın geçtiğimiz hafta ön plana çıkması gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı kurarken, yeni haftaya girerken Clinton'ın tekrardan anketlerde yüksek bir oran yakaladığını görüyoruz. Bu da küresel piyasalarda Dolar varlıklarını yükseltiyor. Yeni haftada hem ons altındaki baskı, hem de Doların bir çok ürüne karşı değer kazanması Clinton'ın etkisi olarak gösterilebilir. Ayrıca Aralık ayına yaklaşırken FED'in faiz artırım ihtimalinin artması doları güçlü tutan bir başka sebep olarak karşımıza çıkıyor.

İç piyasada ise sınırdaki hareketlilik ve artan jeopolitik risklerin yanında siyasi gelişmelerin daha fazla ön plana çıkması TL varlıklarını negatif ayrıştırıyor. Dolayısıyla hem içeriden hem de dışarıdan bakıldığında Dolar/TL 'yi yükselten bir çok sebebin olduğunu görüyoruz. Teknik fiyatlamalarda ise kur tarafının yükseliş trendini koruduğunu görüyoruz. Ara ara kurda kar satışları görsek de, önemli destek noktaları üzerinde kalma çabaları dikkat çekti. 3.1440-3.1250 haftalık bazda önemli destek noktaları olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde buralardan alımlar görebiliriz. Dolayısıyla bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece kurda yükseliş isteği sürebilir. 3.1800 tarihi zirvesinin aşılması 3.2000 ve üzerini gündeme getirebilir. Doların hem küresel piyasada hem de içerideki yönünü ABD seçimlerinden çıkacak sonuç belirleyecek.