ANTALYA

Batı Akdeniz'den yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen domates ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,3 arttığı bildirildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yazılı açıklamasında, yılın geride kalan ilk çeyreğinde Batı Akdeniz'den en fazla domates ihracatı yapıldığını belirtti. Bölgeden yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen domates ihracatının geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 50,3 artış göstererek 65 milyon 102 bin 316 dolara yükseldiğine dikkati çeken Satıcı, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'den domates alımına onay vermemesine rağmen gerçekleştirilen ihracat artışının, sektör temsilcilerinin alternatif pazar oluşturmada ve mevcut pazarlardaki etkinliğini artırmadaki başarısını gösterdiğini kaydetti.

Satıcı, 41 ülkeye domates gönderildiğini ve bu ülkeler arasında Hint Okyanusu'nun ortasında bulunan ve bin 200 adadan oluşan Maldivler'in de yer almasının dikkati çektiğini vurguladı. Bölgeden en fazla yakın coğrafyadaki ülkelere domates ihracatı gerçekleştirildiğine işaret eden Satıcı, Batı Akdeniz'den yıl sonuna kadar gerçekleşen domates ihracatının 180 milyon doları aşmasını beklediklerini belirtti.

Satıcı, yaş meyve ve sebze fiyatlarının mevsim normallerine göre yüksek olmasının üreticinin de iyi bir sezon geçirmesine katkı sağladığını kaydetti.