Altın, yatırımcıların FED'in bu yıl faiz artırımına gideceğine yönelik artan beklentileri fiyatlaması, buna bağlı olarak doların güç kazanması ve iki günlük kazancın ardından metalin cazibesinin azalması ile birlikte değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,255.70 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:32'de 1,257.98 dolara geldi. Bu düşüş sonucu altının bu yılki kazancı yüzde 19'a daraldı.

Altının bu yılın ilk yarısındaki rallisi, FED'in geçen yıl Aralık ayında faiz artırımına başlamasının ardından, 2016 yılının sonuna kadar ABD para politikasının sıkılaştırılmasının beklenmesi ile birlikte hızını kaybetti. Traderlar, Çarşamba günü açıklanacak FED toplantı tutanaklarının, politika yapıcılarının büyüme ve enflasonun faiz artırımını sağlamaya yetecek denli güçlü olup olmadığına ilişkin değerlendirmeleri konusunda işaretler vermesini bekliyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve 26 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

YENİ BİR SATIŞ DALGASI GELEBİLİR

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Jingyi Pan, "Fiyatlar muhtemelen, aralarında Aralık ayı için faiz artırımına ilişkin iyileşen beklentiler ve doların gücündeki artışı da içeren bir dizi faktörün baskısı altında," dedi ve "Altının görünümü aşağı yönlü ve Eylül ayı FED toplantı tutanakları ile yeni bir satış dalgası gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

MUHALİF ÜÇLÜ

20-21 Eylül'deki FED toplantısında, üç bölgesel FED başkanı faiz artırımı yönünde oy kullanarak, faizi değiştirmeme kararına muhalif kaldı. Böylelikle 1992'den bu yana ilk kez üç üye çoğunluk kararına muhalefet etmiş oldu. Pan'a göre, piyasa tutanaklara yakın bir zamanda faiz artırımına gidilmesine ilişkin işaretler üzere yakından bakacak.

Vadeli kontratlar, Pazartesi günü itibariyle, Aralık ayında faiz artırımına gidilme olasılığını yüzde 68 olaak işaret ediyor. Bu olasılık bir hafta önce yüzde 61 seviyesindeydi. Üç ay önce, FED'in son politika toplantısında sıkılaştırma olasılığı yüzde 20 civarında görülüyordu.

Altın destekli exchange traded fonları (ETF), Bloomberg'in derlediği verilere göre, değişmeyerek 2,046.4 ton ile Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinde kaldı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem gören yüzde 99.99 saflıktaki altının gramı yüzde 0.2 düşerek 272.78 yuana (ons başına 1,263.97 dolar) indi.

Şanghay vadeli İşlemler Borsası'nda, Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.3 düşerek gram başına 273.30 yuana inerken, gümüş yüzde 0.2 yükselerek kilogram başına 3,984 yuana ulaştı.

Hüresel piyasalarda, gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.1 değer kazandı ve palladyum yüzde 0.1 düştü.