ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde annesi bir Türkle evli olan Rus uyruklu 14 yaşındaki Artem İvanov, 6 yıl önce Türkiye'ye geldiğinde tek kelime Türkçe bilmemesine rağmen, azmi ve çalışkanlığı sayesinde Türkçe'yi öğrendi. Derslerinde de başarılı olan Artem İvanov, TEOG-2 sınavında 120 sorunun tamamına doğru yanıt vererek Türkiye birincileri arasında yer aldı.

Rusya'da yaşayan Victoria Trukhanova, 6 yıl önce Rus eşinden ayrıldıktan sonra tatil için geldiği Manavgat'ta Adnan Kaya ile tanıştı. O dönem Adnan Kaya ile evlenen Victoria Trukhanova ilk eşinden olan 8 yaşındaki oğlu Artem İvanov'u da alarak Manavgat'a yerleşti. Adnan Kaya ve Victoria Trukhanova çifti otelde çalışırken, Artem İvanov da 8 yaşında ilkokul 3'ncü sınıfa başladı. 2 ay Türkçe kursuna giden Artem İvanov, azmi sayesinde Türkçe'yi öğrendi hem de derslerinde başarıya ulaştı. Bu yıl TEOG sınavlarına giren Artem İvanov, ilk sınavda 120 sorudan, 118'ine, kısa süre önce açıklanan TEOG-2 sınavında ise 120 sorunun tamamına doğru yanıt vermeyi başardı.

"EVE AĞLAYARAK GELİYORDUM"

Türkiye'ye geldiğinde hiç Türkçe bilmediğini anlatan Artem İvanov, Türkçe kursuna gittiğini ve 300 kelime öğrendiğini anlattı. Artem İvanov, şöyle dedi:

"Kısa süre yani 2- 3 ay kadar kursa gittim. Orada yaklaşık 300 kelime öğrendim. Ondan sonra babamın da yardımıyla Türkçe'yi yavaş yavaş öğrenmeye başladım. İki sene kadar sonra da düzgün konuşmaya başladım. İlk başlarda çok zorlandım. Arkadaşlarımla ve öğretmenlerimle iletişim kuramadım. İlkokul 3'üncü sınıftan başladım. Zor, hem de çok zor oldu. Eve ağlayarak geliyordum bazen çok zorlanıyordum öğrenirken."

"TEOG-2 SINAVINA ÇOK ÇALIŞTIM"

İlk dönem yapılan TEOG sınavında biri Türkçe, diğeri matematikten olmak üzere 2 yanlışı olduğunu söyleyen Artem İvanov, "Türkçe sorusuna yapabileceğim bir şey yoktu. Soruda kelimenin anlamı soruluyordu. Matematikten yaptığım hataya ise çok üzüldüm. Sanırım heyecandan oldu. TEOG-2 sınavına ise çok çalıştım. Okuldan geldiğim zaman 1 saat dinleniyorum, sonra saate bakıyorum, 'Ben neden ders çalışmıyorum?' diyorum. Sınavı, çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum. Birkaç seçici soru vardı, o seçici sorular dışında gayet iyi bir sınavdı. Çok çalıştım ama aynı zamanda dinlenmeye de özen gösterdim. Gece geç saatlere kadar çalıştığım da oldu ama meyvesini aldım" diye konuştu.

Artem İvanov, önceleri pilot olmak istediğini ancak, gözlerinde rahatsızlık olduğu için uzay mühendisi ya da uçak mühendisi olmayı hedeflediğini kaydederek, Türkiye'de yaşamak ve çalışmak istediğini anlattı.

"İLK TÜRKÇE SINAVINDAN 75 ALDI"

Üvey baba Adnan Kaya, Türkiye ile Rusya arasında eğitim ve öğretimde bazı farklar olduğunu ve bunu yaşadıklarını belirterek, "Artem, bir gün okuldan geldi, ödev yapmaya başladı. Rusya'da tükenmez kalemle yazıyorlar. Orada silip düzeltme gibi şansları yok. Ben ona kurşun kalemle yazdığı takdirde silip tekrardan düzeltebileceğini öğrettiğimde sevinçten havalara sıçradı" dedi.

Kaya, ilkokulda sınıf öğretmeni Gülşen Kurt'un Artem'e büyük ilgi gösterdiğini anlatırken "Gülşen Kurt, Artem'e büyük değer verdi. İlk Türkçe sınavından 75 puan aldığında herkes çok şaşırmıştı. Bu kadar kısa zamanda Türkçe sınavından 75 puan alması herkesi şaşırttı" diye konuştu.

"BU KADAR BAŞARI BEKLEMİYORDUK"

Hacı Şayeste Mustafa Güneş Ortaokulu Müdürü Mehmet Bayram da Artem'in 2014 yılında okula kayıt olduğunu belirterek, "Artem istekli, arzulu, problemi, sıkıntısı olduğu zaman bize gelen, çözüm arayan, devamlı çalışan düzenli öğrencilerimizdendi. Başarı bekliyorduk ama bu kadar başarı sağlayabileceğini beklemiyorduk. Çünkü Türkçe anadili olan ve Türkiye'de yetişen öğrencilerimizle devamlı rekabet içindeydi. Ama onları geçerek bu başarıyı elde etti" dedi.