AA, 28 Ekim tarihli haberinde terör örgütü IŞİD'ın, Fırat Kalkanı Harekatı'nın derinleşmesi üzerine PYD/PKK'yla işbirliği arayışına girdiğini, Halep'in Bab ilçesinde bazı bölgeleri PYD/PKK'ya terk edeceğini bildirmişti. AA'nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, IŞİD'ın böylece Fırat Kalkanı önündeki cephe hattını PYD/PKK'yla beraber tutmayı planladığı belirtilmişti.

Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan ve PYD/PKK ile IŞİD cephe hatlarını izleyen muhalif kaynaklardan alınan bilgiye göre, DEAŞ hafta sonunda pazarlığa konu olan bölgeleri devretti.

PYD/PKK, Bab'ın kuzeybatısındaki Kafir Karis, Tel Susin ve Maarret Müslimiye köylerini, Fafin beldesini ve Piyade Okulu'nun eğitim kampüsünü hiçbir çatışma olmadan DEAŞ'tan teslim aldı.

Böylece, PYD/PKK, IŞİD kontrolündeki Bab'a biraz daha yaklaştı.

Örgüt, Fırat Nehri'nin batısındaki Afrin ile Münbiç ilçelerini coğrafi olarak birleştirebilmek için Bab'ı ele geçirmek zorunda.

Diğer taraftan Fırat Kalkanı Harekatı'nda, TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, PYD/PKK'nın Afrin-Tel Rifat koridorundan Bab-Münbiç yönüne çıkışını daraltmaya başlamıştı. Harekat, Bab'ın 12 kilometre yakınına ulaşmış durumda.

Güvenlik kaynakları, IŞİD'ın söz konusu pazarlıkla PYD/PKK'yı Afrin-Tel Rifat'taki sıkışmadan kurtarıp daha geniş bir cephe hattında TSK ile ÖSO'nun önüne sürmeyi amaçladığına dikkati çekiyor.

PYD/PKK'nın Bab'a yaklaşabilmek uğruna, Fırat Kalkanı ile daha fazla çatışmaya razı olduğunu kaydeden kaynaklar, iki örgütün cephe hatlarını beraber tutmak için işbirliğini derinleştirmesini beklediklerini bildirdi.

PYD/PKK, ABD'nin askeri desteğiyle nehrin doğusunda Suriye-Türkiye sınır boyunu ele geçirmişti. Terör örgütü, Suriye'nin kuzeydoğu ucundan, Reyhanlı ilçesinin karşısına ulaşan bir hakimiyet bölgesiyle iki ülkenin coğrafi temasını da büyük ölçüde koparmayı öngörüyor.

AA