Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak'ta DEAŞ oyunu son sahneye yaklaşınca Irak ve bölgeye yeni şekil verilmek isteniyor." dedi.

"Türkmenler, DEAŞ saldırısına hazırlıksız yakalandı. DEAŞ projesiyle birlikte Türkmen coğrafyası da resmen parçanlamıştır." diyen Salihi, "Kerkük adeta Süleymaniye'nin etkisi altına alınarak bir nevi oraya ilhak ediliyor. Tuzhurmatu ilçesinde de belirsizlikler sürüyor." ifadesini kullandı.

"Kerkük ve Musul Ortadoğu'nun yeni haritasını belirleyecek"
Türkmen lider Salihi, Kerkük ve Musul'un Ortadoğu'nun yeni haritasını belirleyeceğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

''Bugün Irak'ta ve özellikle bölgede bir yer altı (petrol) ve coğrafya savaşı yaşanıyor. Petrol şehri olan Kerkük hangi tarafa düşerse o bölge artık petrol zengini olur. Çok sayıda etnik ve mezhebi grupların bir arada yaşadığı Musul ve Kerkük, bölgenin yeni haritasını belirleyecek. Bu yeni haritada Erbil, Musul ve Süleymaniye ayrı bölgelere bölünecek. Bu durum Suriye'de de yaşanıyor. Tabloya genel anlamda baktığımızda Ortadoğu'nun yeni haritası bitmek üzeredir.''

"Türkmenler, PKK tehdidi altında"
Terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı ve özellikle Türkmen bölgelerine yerleşmesinden büyük endişe duyduklarına dile getiren Salihi, "PKK'nın Sincar ve Kerkük'ün yanı sıra Diyala kent merkezi Bakuba ve ona bağlı Şahraban ve Mendeli ilçelerinde bulunmaları Türkmenlerin başını derde sokuyor. PKK'nın Mendeli ilçesi gibi bir yerde karargah açmasına izin verilmesinin arkasında büyük bir amaç var. Buna KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) müsaade ediyor." dedi.

ITC Başkanı Salihi, "Türkmenler olarak PKK, PYD ve DEAŞ'ı terör örgütü olarak görüyoruz." diye konuştu.

Kerkük'te hala onlarca DEAŞ militanının saklandığı bilgisini paylaşan Salihi, bunların kent halkı için büyük tehdit oluşturduğunu sözlerine ekledi.

aa