Irak ordusuna bağlı askeri güçler, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'un güneyinde ilerleme kaydediyor.

Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nda görevli Albay Muhammed El Cuburi, AA muhabirine, "Irak askerleri, Musul'un güneyinde yer alan Nemrud kasabasını geri aldı." ifadelerini kullandı.

Ordu güçlerinin Musul'un güneyinde yer alan başka bir kasabaya yöneldiği bilgisini veren Cuburi, "Nemrud kasabası etrafında çatışmalar devam ediyor. Güçlerimiz Hemam Elil kasabasını almak için ilerliyor." dedi.

Peşmerge güçleri 12 köyü kontrol altına aldı
Peşmerge, Musul operasyonunun devam ettiği güneydoğu ve doğu cephelerinde DEAŞ'ın elindeki köyleri kurtarmaya devam ediyor.

Kentin Hazır bölgesinde üç koldan dün sabah saatlerinde saldırıya geçen Peşmerge güçleri şu ana kadar Balawat, Şehid Subhi, Kehari, Nayif, Bazxure, Bazketın, Şaquli, Keberli, Şeyh Amır, Bedeni Buçuk, Bedeni Mezın ve Hırabe Sultan köylerinin denetimini ele aldı.

Irak Genelkurmay Başkanı Ganimi Erbil'de
Öte yandan Irak resmi televizyonu, Irak Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi ve Savunma Bakanlığı'ndan bir heyetin Musul'u kurtarma operasyonunu takip etmek için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kentine geldiğini bildirdi.

Geri alınan köylerin etrafında hendek kazıldı
Musul'un doğu cephesindeki Hazır bölgesinde DEAŞ'tan geri alınan 12 köyün güvenliğini sağlamak için Peşmerge güçlerinin hendek kazdığı, terör örgütünün köye yerleştirdiği bombaların ise yavaş yavaş imha edilmeye başlandığı belirtildi.

Cephedeki AA muhabirinin Peşmerge güçlerinden edindiği bilgiye göre, Musul'un güneydoğusundaki Guver'den başlayıp, Hazır ve daha sonra Başika bölgesinin bir bölümüne kadar uzanan 12 köyün yer aldığı ovada hendek kazıldı.

Suriye Peşmergeleri operasyonda
Terör örgütü PYD/PKK'nın Suriye'ye gitmelerine izin vermediği ve IKBY Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler (Zeravani) çatısı altında yer alan Suriyeli Peşmergelerin de Musul'u kurtarma operasyonuna fiilen katıldıkları bildirildi.

Kentin kuzeydoğusunda yer alan Başika bölgesindeki Bertılla kasabanın geri alınması için çevre köylere saldırı başlattıklarını aktaran Suriye Peşmergeleri Komutanlarından Yüzbaşı Abdulaziz Mehdi, operasyonda aktif olduklarını ve kasabanın geri alınması için ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Suriyeli Peşmergeler, Ezidi ve Hristiyanların çoğunlukla yaşadığı Bertılla kasabasından yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor.

Irak Ordusu Hemdaniye ilçesine girdi
Çatışma bölgesindeki AA muhabirinin verdiği bilgilere göre, Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri Guver bölgesinden Musul yakınındaki Hemdaniye ilçe merkezine girdi.

İlçe merkezinde güvenlik güçleri ve militanlar arasında yoğun çatışmalar sürerken, bölgeden yoğun duman yükseliyor.

Çoğunluğu Hristiyanların yaşadığı ve Musul kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Hemdaniye ilçesi 2 buçuk yıldan uzun bir süredir DEAŞ'ın elindeydi.

Söz konusu ilçede yaşayan Hristiyanlar, daha önce bölgeyi terk etmişti.

aa