Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum lider Nikos Anastasiadis'in, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıs Rum siyasi parti liderleriyle görüşmek için Kıbrıs müzakerelerinde bir haftalık erteleme talebinde bulunduğunu belirterek, KKTC heyetinin de bu ricayı kırmadığını bildirdi.

Burcu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için BM gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelere ara verildiğinin açıklanması ve görüşmelerin 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacağının duyurulmasının ardından Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerde KKTC heyetinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı liderliğinde Kıbrıs'ta daha önce varılan mutabakat çerçevesinde çözüme ulaşmak için bütün hazırlıklarını yaptığını belirten Burcu, şöyle devam etti:

"5 gün süre içinde yaptığımız bütün görüşmeler, bütün müzakereler hep bu amaca yönelik oldu. Bu akşam bu konuyu bağlama aşamasına geleceğimiz bir süreç içerisinde Anastasiadis'in, Cumhurbaşkanımızdan özel bir ricası ve baş başa görüşme talebi oldu. Bu talebe Cumhurbaşkanımız saygı gösterdi ve bu görüşme yapıldı. Bu görüşme esnasında Anastasiadis, gelinen bu kritik aşamada hem Atina'da Sayın Çipras ile hem de Kıbrıs'ta Kıbrıs Rum siyasi parti liderleriyle bir görüşme yapma ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle bir haftalık bir ertelemeyi talep etti. Biz talep karşısında çok mutlu olmadık ama elbette gelecekte bir ortaklık kuracaksak ve bu ortaklığı bu siyasi irade paylaşımıyla birlikte oluşturacaksak, muhatabımız olan Anastasiadis'in bir ricasını kırmak istemedik."

"5'li konferansa çok hazır ve yakındık"
Barış Burcu, Le Mirador Oteli'nde 7 Kasım'da başlayan müzakereleri bir kayıp olarak görmediklerine dikkati çekti.

Görüşmelere ara verilinceye kadar geçen 5 günde hedeflerine doğru ciddi, tutarlı ve hazırlıklı yürüdüklerini aktaran Burcu, "Biz bu akşam bu işi sonuçlandırma yani bize çözümü getirecek son aşamaya bizi taşımaya vesile olacak 5'li konferansa çok hazır ve yakındık. Fakat bu bir kayıp değil." diye konuştu.

Sözcü Burcu, Cenevre'de 20 Kasım'da kaldığı yerden devam edecek müzakerelerin 3-4 gün içinde tamamlanacağını tahmin ettiğine değindi.

aa