Irak Türkmen Cephesi Enformasyon Dairesi Başkanlığı, PYD Başkanı Salih Müslim'in Kerkük ziyaretine dair yaptığı açıklamada "bizleri hayret ve kuşku içinde bırakmıştır" denildi.

Irak Türkmen Cephesi Enformasyon Dairesi Başkanlığı, dün Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim'in Kerkük'ü ziyaret etmesine tepki göstererek bir bildiri yayınladı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, Türkmenlerin ve özellikle Irak Türkmen Cephesi ile Kürdistan Yurtsever Birliği Partisi'yle olan ilişkilerimiz, Türkmen ve Kürt halkının milli çıkarları çerçevesindeki karşılıklı kardeşce bir ilişki içindeyiz ve her zaman devamından yanayız. Ancak dün, Kerkük Valisi ve KYB Siyasi Büro üyesi Sayın Necmettin Kerim'in, PYD Başkanı Salih Müslüm ile Kerkük Valilik binasında görüşmesi ve bu görüşmeye Meclis Başkanı Rebvar Talabani'nin katılmasıyla gerçekleşmesi, bizleri hayret ve kuşku içinde bırakmıştır. Kerkük il meclisi üyeleri bu konuya sus kaldı, Suriyelileri ilgilendiren bir ziyaret karşısında ve Kerkük Valisi'nin davranışlarına karşı endişelerimizi bildirmekteyiz.

Öte yandan Türk ve Kürt kamu alanına bildirmeliyiz ki, kardeşlik ilişkilerimizi parti çıkarlarına kullanmamalıyız. Kerkük Valisi Necmettin Kerim'in, "Kerkük halkı, PKK'ın uzantısı olan PYD'yi desteklediği" sözleri yeni bir gelişme ve talihsizlik olarak nitelendirmekteyiz. Bu sözler partisi adına açıklanmış ise, zararı olmayacaktır.

Salih Müslüm'ün "Kerkük, Kudüs'ün Kudüs'üdür" sözleri de asla ve asla kabul edilemez. Herkes bilmelidir ki, Kerkük'te bir Türkmen var olur ise, Kerkük'ün Türkmen özelliğini kimse değiştirmeyecektir. Bizler, Irak'ta zor günler yaşarken ve DAİŞ ile mücadelemiz devam ederken, Kerkük gibi önemli bir ilde Suriye'nın sorunlarını sokmanın ne anlamı var. Eğer Suriye'nin sorununu Kerkük'e taşırsanız Kerkük'ü nasıl özel bir bağımsız Federe bölgesi yapmakta anlaşacağız.

Biz, KYB'nin siyasi büro yetkililerinin Salihi Müslim ile Kerkük'te tüm kesimleri kapsayan Kerkük valilik binasında değil Süleymaniye'de karşılamalarını umardık.

Bu nedenle tüm Kerkük il meclis üyeleri, siyasi partiler ve kitleler, bu konuda görüşlerini açıkça bildirmelidirler. Biz Irak Türkmen Cephesi Olarak, Celal Talabani'nin Başkanlığı'nda olan KYB ile kardeşlik ilişkilerimize devam edeceğiz."

DHA