Japonya Meteoroloji Ajansı, depremin 10 kilometre derinlikte oluştuğunu duyurdu.

Ajans, bugün meydana gelen ve boyu bir metreyi aşan dev dalgalara yol açan depremin, 2011'de Fukuşima nükleer felaketine neden olan 9 büyüklüğündeki büyük sarsıntının artçı şoku olduğunu açıkladı.

Öğleden sonra tsunami uyarısını kaldıran ajans, depremden iki saat sonra Miyagi bölgesinde Sendai limanında yüksekliği 140 santimetreyi bulan dev dalgaların görüldüğünü, Fukuşima ve İbaraki'de dalga boyunun 90 santimetre ölçüldüğünü duyurdu.

Ajans, bölgede bir hafta boyunca benzer sarsıntılarının meydana gelebileceği uyarısında da bulundu.

Başkent Tokyo'da da hissedilen deprem nedeniyle ülkenin kuzeydoğusunda binlerce kişinin evlerinden tahliye edildiği, bazı kişilerin hafif yaralandığı kaydedildi.

Japon kabinesinin sözcüsü Yoşihide Suga, düzenlediği basın toplantısında 2011'deki felaketten sonra tüm reaktörleri kapatılan Fukuşima nükleer santralinde deprem nedeniyle herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Suga, deprem sırasında üçüncü reaktördeki soğutma sisteminin de devre dışı kaldığını, öte yandan bunun herhangi bir hasara yol açmadığını kaydetti.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen ve 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan dev tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Sızıntı, Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuş, bölgeden 160 bin kişi tahliye edilmişti.

aa