Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Halep'teki gelişmelere ilişkin, "Hükümet adına Halep'te yaşanan vehametten söz etmem lazım. Yıkılmış hastanelerle, yıkıntılar arasından çıkartılan çocukların dayanılmaz görüntüleri yayılıyor. Halkın yaşadığı bu acı ve sefalet kaderden kaynaklanmamaktadır. Bunu yaratan güçler var: Esed hükümeti ve onun destekçileri." dedi.

Kentteki hastanelerin bombalanarak, insanların açlığa ve hastalıklara terk edildiğini ifade eden Seibert, "Halep'teki tıbbi bakım neredeyse tümüyle çökmüş durumda. Birçok çocuğun hayatını kaybetmiş olması da kabul edilemez ve dayanılamaz bir durum. Rus silahlı kuvvetlerinin desteği ile muhaliflerin kontrolü altında bulunan Halep'in doğusunun bombalanması ve bir kara operasyonu hazırlığıyla acilen gerekli olan siyasi sürece dönme ve ateşkes sağlanması çabaları başarısız kalıyor." diye konuştu.

"Suriye halkının durumunun dramatik bir şekilde kötüleşmesine neden oldular"
Alman hükümetinin, Suriye yönetiminin hafta sonunda yeni bir ateşkes önerisini geri çevirmesini de üzüntüyle karşıladığını kaydeden Seibert, "Rusya'yı Esed yönetimi üzerindeki etkisini kullanma sorumluluğunda görüyoruz. Rusya ve İran'ın, sorunu sadece askeri yollardan çözmek isteyen Suriye rejimini desteklemeleri, Suriye halkının durumunun dramatik bir şekilde kötüleşmesine neden oldu. Ve halkın yeniden böyle bir sefalete maruz kalmasından dolayı Rusya sorumluluk üstlenmeli." dedi.

Berlin'de 18 Kasım'da düzenlenen 6'lı zirvede ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya devlet ve hükümet başkanlarının da Rusya'ya, saldırıları hemen durdurması ve Halep'in doğusunda insani yardımı mümkün kılması çağrısında bulunduklarını hatırlatan Seibert, "Haziran ayı başından bu yana hiç bir yardım konvoyu, Suriye rejimi ve müttefikleri tarafından kuşatma altında bulunan Halep'in doğusuna ulaşamadı. Ve yaklaşık 270 bin sivil gıda maddelerine, temiz içme suyuna ve ilaçlara kavuşamadı. Bizim görüşümüze göre Rusya, Suriye rejimine sağladığı büyük desteğin yanı sıra Suriye'nin ve müttefiklerinin işlediği hukuk dışı suçlardan dolayı da olaylardan sorumludur. Rusya'nın yoğun askeri desteği olmasa, Suriye rejimi de kendi halkına yönelik saldırılarını bu ölçüde sürdürmeyi başaramazdı." ifadelerini kullandı.

Seibert, Rusya'ya yaptırımlar uygulanmasına yönelik soruya, bu konuda yeni bir gelişme olmadığı ancak yaptırımlar dahil tüm seçeneklerin hala masada olduğu yanıtını verdi.

AA