İngiliz Financial Times (FT) gazetesine röportaj veren ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'ye bugüne kadar en büyük gözdağını verdi. Gazete, röportajı "Eğer Çin Kuzey Kore'yi çözmezse, biz çözeriz" başlığıyla sundu.

Çin'in Pyongyang yönetimi üstüne baskı kurmasını isteyen Donald Trump, Pekin yönetimi Kuzey Kore'nin nükleer tehdidini bertaraf etmezse ABD'nin tek taraflı harekete geçebileceğini söyledi.

Bu hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile buluşacak olan Trump, görüşme sırasında konuyu gündeme getirecek. Trump, "Çin'in Kuzey Kore üzerinde büyük bir etkisi var. Çin bize bu konuda ya yardım etmeye karar verecek ya da etmeyecek. Eğer ederse bu Çin için iyi olur, eğer etmezse bu hiç kimse için iyi olmaz" dedi.

Ancak habere göre, Trump Çin'in yardımı olsun ya da olmasın Kuzey Kore'nin nükleer tehdidini engellemeye kararlı. Beyaz Saray, Kuzey Kore'yi öncelikli tehdit olarak görüyor.

Çin'in Kuzey Kore konusunda yardımcı olmasının karşılığında, ABD'nin Kore yarımadasındaki askerlerini çekmeyi düşünüp düşünmeyeceğine yönelik bir soruya "Eğer Çin Kuzey Kore'yi çözerse, çekeriz" diyor.

Haberde, bir Beyaz Saray güvenlik danışmanı yardımcısının FT'ye söylediği "Trump'ın ilk döneminin sonunda Kuzey Kore'nin nükleer füze ile ABD'yi vuracak kapasiteye gelmesi büyük olasılık" sözleri de yer alıyor.

28 bin ABD askeri bölgede

ABD ordusu, halihazırda 28 bin askerle bölgede tatbikat yapıyor. ABD Savunma Bakanlığı, Güney Kore ile birlikte Pohang kentinde kentinde gerçekleştirilen tatbikatın adını 'Foal Eagle' olarak duyurdu. 30 Nisan’a kadar devam edecek tatbikattan ilk fotoğraflar da dün geldi. Kara, hava ve deniz birliklerinin gövde gösterisine sahne olan tatbikat, Kuzey Kore'nin tepkisini çekecek.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın daha önce askeri seçeneceğin masada olduğunu söylemesi üzerine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un savaşa hazır olduklarını ilan etmişti.